Adoptie na IVF?: hoeveel energie heb jij nog over?Adoptie na IVF?: hoeveel energie heb jij nog over?

 

Wat roept het woord “adoptie” bij jou op? Niks? Verwachtingen? Hoop? Twijfels?Angst? Weerstand? … Sommige wensouders in een fertiliteitstraject zullen adoptie op bepaalde momenten misschien overwegen, anderen misschien helemaal niet. Hoe dan ook. Adoptie is geen plan B. Geen tweede keuze. Wel een andere keuze.

 

adoptie na IVF

 

Wereldwijd is een onvervulde kinderwens de grootste drijvende factor om een adoptieproces op te starten. In vele (natuurlijk niet alle) gevallen hebben mensen er al een behoorlijk lang fertiliteitstraject op zitten als ze op het punt komen waarbij ze adoptie overwegen.

Adoptie. Een ander proces. Maar opnieuw een lang proces. Opnieuw wachten. Opnieuw onzekerheden. Opnieuw geregel. Opnieuw afhangen van onbekenden (andere onbekenden voor de verandering…) om je kinderwens te vervullen. Opnieuw een stukje de controle uit handen moeten geven…Hoe is dat besef voor jou?

adoptie na IVF

En zo kom ik tot de vraag: hoeveel energie heb jij eigenlijk nog over op dit punt van je fertiliteitsproces? Hoe vol is jouw potje energie nog? Stel je een potje/maatbekertje met streepjes van 0 tot 10 voor. Zie je het voor je staan? Tot welk streepje komt de inhoud genaamd ‘energie’ nog? Kan je het zien? In hoeverre kom je met die huidige inhoud van je potje toe om je opnieuw in de strijd te werpen? En in hoeverre kom je met de huidige inhoud van je potje toe om- om te beginnen- de keuze voor een ander proces te makén? Want die keuze op zich vergt al heel wat energie en veerkracht. Je kiest niet zomaar eventjes voor een ander perspectief (adoptie, maar even goed donorconceptie, draagmoederschap, pleegzorg…) als je emotioneel ‘op’ bent, zo makkelijk gaat dat niet. Dus hoe ver ga jij geraken met de inhoud van je potje? Afhankelijk van de antwoorden op deze vragen, is een volgende cruciale vraag: hoe ga je dat fameuze potje zo nodig weer aanvullen?

Zelfzorg is zooooooo belangrijk in je family building traject. Ook in de fase waarin je mogelijk de stap naar andere perspectieven zoals adoptie gaat zetten. Zie je een bijna tot op de bodem leeg potje staan? Zorg dan a-l-s-j-e-b-l-i-e-f eerst voor een ‘refill’! Durf in deze fase ook hardop te benoemen wat je naar jouw gevoel allemaal verliest of verloren bent. Durf te praten over onvervulde dromen. Durf je twijfels en positieve verwachtingen over een “ander proces” uit te spreken. Durf jezelf vragen te stellen. Het mag! Het moét!  Alleen zo kan je je voor 200% open stellen voor andere waardevolle opties qua family building. En dat is belangrijk voor jullie én jullie toekomstige kind.

In stap 3 van mijn basisbegeleidingstraject hebben we het samen over keuzes maken. Keuzes, die goed voelen. Voor jou. Misschien ligt adoptie als keuze voor jou open. Maar misschien worstel jij wel met totaal andere keuzes. In stap 4 werken we rond allerlei vormen van verlies in jouw fertiliteitstraject. Geen genetische bijdrage leveren tot jouw kind kan zo’n vorm van verlies zijn bijvoorbeeld. Maar mogelijk kan het in jouw geval weer over andere laagjes van verlies gaan. Stap 5 tenslotte gaat over de refill die ik hierboven vermeldde: jij, die herontdekt wie je allemaal bent en wat je allemaal graag doet. 

Heb je interesse in dit individueel basisbegeleidingstraject, meld je dan gerust even aan voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek!

Wil je mijn volgende artikels graag rechtstreeks in je mailbox ontvangen? Klik dan snel even op onderstaande link en het is gefixt. Je krijgt er mijn gratis doe-boekje “Haal zo veel méér uit de communicatie met je artsen- Een verfrissende kijk op medische gesprekken doorheen je fertiliteitstraject” als bonus bovenop.

Meld je hier aan om mijn artikels en mijn gratis doe-boekje in je mailbox te krijgen.

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

GASTBLOG – De lange reis naar 2 wondertjes!
Ik ben Keely, 44 jaar. Ik ben alleenstaande mama van Tammin (6 jaar) en Sita (5 jaar). Het duurde ruim...
Lees meer...
Pleegzorg of adoptie? : Zoek de 7 verschillen!
  "Nog niet zwanger? Misschien kan je een adoptiekindje 'nemen'. Of een pleegkindje..." In de top-ranking van foute reacties tijdens...
Lees meer...
3 TOPboeken over adoptie na IVF!
Ik zal in een coachingsessie nooit- ik herhaal n-o-o-i-t - effe simpelweg de vraag poneren "waarom jullie niet gewoon adopteren"....
Lees meer...