Boeken met ervaringsverhalen over fertiliteit/ IVF : de absolute top 3!Boeken met ervaringsverhalen over fertiliteit/ IVF : de absolute top 3!

Boeken met ervaringsverhalen over fertiliteit en IVF kunnen je waanzinnig veel herkenbaarheid bieden. Dat lost de zaak niet op. Maar het lucht wel op. En dat kan deugd doen!

Er bestaan héél wat boeken met ervaringsverhalen over dit thema. Ik heb er hopen verslonden. Hieronder- na uren lectuur en uiterst rijp beraad- mijn ultieme leeslijst met de 3 allerbeste!

 

boekentips IVF

 

 

Boekentip 1: “Kinderwens met omwegen”(De Verdwaalde Ooievaar)

boekentips IVF

 

Dit is het tweede boek van De Verdwaalde Ooievaar. Het kwam er ongeveer 10 jaar na het eerste boek (‘Als zwanger worden niet meteen lukt’). Het boek bevat opnieuw een reeks ervaringsverhalen van wensouders. Het zijn niet zomaar ervaringsverhalen. Het zijn stuk voor stuk héldenverhalen. Bij het lezen ervan kan je alleen maar vaststellen wat een ongelooflijke sterkte wensouders kunnen ontwikkelen. Sterkte om alsmaar door te gaan met vruchtbaarheidsbehandelingen. En soms ook immense sterkte… om te stoppen…

De verhalen zijn heel uiteenlopend. En vaak ook heel verrassend. Iedereen die zelf worstel(de) met een onvervulde kinderwens, zal zich herkennen in de gevoelens van frustratie, verdriet en geluk. Dat is net wat een boek als dit zo waardevol maakt. Herkenning. En erkenning.

Met ‘Kinderwens met omwegen’ heeft De Verdwaalde Ooievaar er opnieuw een heel mooi boek liggen. Qua lay out is het allemaal net nog iets speelser en leuker ogend dan het eerste boek. Dit boek is gemaakt voor maar ook door mensen met een grote affiniteit met het thema kinderwens en het straalt daardoor gewoon heel veel liefde uit.

 

 

Boekentip 2:   “Waterkind” (Marijke Kolk)

boekentips IVF

Een pareltje, dit boek.

Het is een verzameling van losse, korte flashbacks die samen één verhaal vormen.

Dé rode draad doorheen die herinneringen van schrijfster/journaliste Marijke Kolk is een piepklein jongetje. Het is het jongetje waar ze 8 jaar lang voor vocht via een traject van onderzoeken en vruchtbaarheidsbehandelingen, maar dat ze uiteindelijk verliest bij een zwangerschapsverlies. Het is haar Waterkind…

Het verhaal in in sé intriest. Toch komt het geen moment zwaar of langdradig over, in tegendeel. Dat komt doordat de opeenvolgende herinneringen van Marijke zich in snel tempo opvolgen. Maar ook door haar zalige vertelstijl. Vol emotie, maar tegelijkertijd met vele droge humor en ironie.

Marijke toont doorheen het boek heel knap aan dat “hét onderwerp” zwangerschap/kinderen echt overal aanwezig is en hoe zwaar dat weegt als je een (nog) onvervulde kinderwens hebt.

 

Boekentip 3:  “Eisprong” (Judith Uyterlinde)

boeken ivf ervaringsverhalen

Judith Uyterlinde, opnieuw een schrijfster/journaliste, beschrijft in dit boek haar lange weg van zwangerschapsverliezen, buitenbaarmoederlijke zwangerschappen, fertiliteitsonderzoeken en IVF-behandelingen. Ze doet dat met heerlijk veel humor, waardoor het leest als een trein. Maar ze is bij momenten ook rauw en kritisch, bijvoorbeeld als het gaat over de reacties in haar omgeving.

Wie zelf in een fertiliteitstraject zit, zal zich wellicht meermaals tegenkomen in de ervaringen en gevoelens die Judith neerschrijft. Haar eerste confrontatie met haar eigen falen (of dat is toch hoe zij het aanvoelt). Haar gruwelijke besef dat ze er allemaal geen controle over heeft. Haar jaloezie op de vanzelfsprekendheid van andermans zwangerschappen. Haar afkeer van kraambezoeken. Dwaze opmerkingen rondom. Verwijderd raken van goede vriendinnen. De leegte en de oorverdovende stilte na haar zwangerschapsverlies…

 

 

boeken ervaringsverhalen ivf

 

 

Je vindt deze boeken- en nog tal van andere boeken met ervaringsverhalen over het thema kinderwens- in de bibliotheek van De Fertiliteitsmentor.

 

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

 

 

 

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

3 TOPboeken over adoptie na IVF!
Ik zal in een coachingsessie nooit- ik herhaal n-o-o-i-t - effe simpelweg de vraag poneren "waarom jullie niet gewoon adopteren"....
Lees meer...
IVF met eiceldonatie: 3 onmisbare boekentips!
Mogelijkerwijs ben jij één van die vrouwen, waarbij de hulp van een eiceldonor ter sprake is gebracht.  Of misschien zit...
Lees meer...
3 unieke boeken: kinderwens vanuit mannelijk perspectief!
  Mannen en vrouwen beleven een family building traject a-n-d-e-r-s. Wellicht komt deze mededeling niet over als een complete verrassing....
Lees meer...