Hoeveel embryo’s laat ik terugplaatsen bij een IVF-behandeling?Hoeveel embryo’s laat ik terugplaatsen bij een IVF-behandeling?

De vraag hoeveel embryo’s je laat terugplaatsen, bezorgt je misschien al op voorhand kopzorgen. Enerzijds wil je je slaagkansen maximaliseren. Anderzijds spoken risico’s bij meerlingzwangerschappen mogelijks door je hoofd.  Niet altijd een even makkelijke afweging. Heb je vragen over dit onderwerp, bespreek het dan zeker met je fertiliteitsartsen of de embryologen van het fertiliteitscentrum.

In België heeft de wetgever alvast een handje geholpen bij die vraag hoeveel embryo’s men laat terugplaatsen. Met een koninklijk besluit van 2003 voerde de wetgever een forfaitaire tegemoetkoming  in voor de laboratoriumkosten bij een IVF- behandeling.  Dit betekent dat de labokosten tot 6 cycli worden terugbetaald. Maar, om voor die terugbetaling in aanmerking te komen, gelden er voorwaarden. Eén daarvan is een leeftijdsgrens voor IVF. Een andere belangrijke voorwaarde  is een maximum aantal embryo’s dat je mag laten terugplaatsen, afhankelijk van leeftijd en rangorde van de poging.  Houdt men zich hier niet aan, dan komt men niet voor de terugbetaling in aanmerking:

Hoeveel embryo’s mag men wettelijk laten terugplaatsen bij verse cyclus nr. 1?

 • <= 35 jaar:   1
 • >35 jaar en <=39 jaar: 2
 • >39jaar en <=42 jaar: geen maximum

Hoeveel embryo’s mag men wettelijk laten terugplaatsen bij verse cyclus nr. 2?

 • <= 35 jaar: 1, tenzij bij slechte embryokwaliteit dan max. 2
 • >35 jaar en <=39 jaar: 2
 • >39jaar en <=42 jaar: geen maximum

Hoeveel embryo’s mag men wettelijk laten terugplaatsen bij verse cyclus nr. 3 t/m 6?

 • <= 35 jaar: 2
 • >35 jaar en <=39 jaar: 3
 • >39jaar en <=42 jaar: geen maximum

 

Noot:

 • <=35 jaar = terugplaatsing tot voor de dag van je 36ste verjaardag
 • >35 jaar en <=39 jaar = terugplaatsing vanaf de dag van je 36ste verjaardag en tot voor de dag van je 40ste verjaardag
 • >39 jaar en <=42 jaar = terugplaatsing vanaf de dag van je 36ste verjaardag en tot voor de dag van je 43ste verjaardag

 

De hoeveelheid ingevroren embryo’s  (dooicyclus) die men mag laten terugplaatsen is altijd maximum 2. Zelfs bij een vrouw jonger dan 36 jaar.   Deze minder strenge regels bij het terugplaatsen van ingevroren embryo’s houden nog geen rekening met de veel hogere slaagkansen bij ingevroren embryo’s  die intussen realiteit zijn.

De bovenstaande regels zijn vrij strikt maar  laten nog wel enige ruimte voor afweging.

Zo is  het criterium “embryokwaliteit”– dat bepaalt of een vrouw jonger dan 36 jaar 1 dan wel 2 verse embryo’s mag laten terugplaatsen bij de 2de IVF- cyclus– voor interpretatie vatbaar.

Verder zijn ook bij verse cycli de slaagkansen intussen- sinds het KB van 2003-  verhoogd door betere labotechnieken. Ook in de leeftijdsgroep tussen 36 en 40 jaar. Sommige fertiliteitscentra hanteren om die reden toch een iets restrictiever beleid over de hoeveelheid embryo’s die men gaat terugplaatsen. Zo gaat men in bepaalde centra in een eerste behandelingscyclus na een recente zwangerschap maar één embryo terugplaatsen.

Je zou natuurlijk ook omgekeerd kunnen redeneren. In sommige gevallen zijn embryo’s wel heel erg kostbaar en is een hoger aantal embryo’s terugplaatsen misschien niet zo onlogisch en onverantwoord. Denk bijvoorbeeld aan oncofertiliteit  (onvruchtbaarheid  na kankerbehandeling) waarbij maar een bepaalde voorraad ingevroren eicellen, sperma of embryo’s voorhanden zijn. Of wanneer maar een zeer beperkt aantal zaadcellen kunnen bekomen worden, bijvoorbeeld via MESA (afkorting van Microchirurgische Epidydimale Sperma Aspiratie) of  TESE (afkorting van Testiculaire Sperma Extractie). Maar hier botst men in principe dan op het KB van 2003 dat dit niet toelaat in functie van terugbetaling.

Het is interessant om bij jouw fertiliteitscentrum op voorhand te informeren naar hun beleid in de praktijk over hoeveel embryo’s men terug plaatst, afhankelijk van leeftijd, resultaten, embryokwaliteit enz. Dan kan je daar alvast rekening mee houden in je eigen denkproces.

In elk geval zal  een embryoloog of fertiliteitsarts voor de terugplaatsing met jou/jullie de resultaten van de ontwikkeling en kwaliteit van de embryo’s overlopen en met jou/jullie bespreken hoeveel embryo’s men zal terugplaatsen. Wees op dat moment voorbereid met je eigen visie en overwegingen, waarbij je natuurlijk de wettelijke voorwaarden in het achterhoofd moet houden.

Hoe ga jij het volgende gesprek met je arts optimaal voorbereiden en aanpakken? Hoe bekom je zo veel mogelijk cruciale informatie, die je vooruit kan helpen? Ik heb er een handig boekje, inclusief enkele onmisbare bijlagen, over geschreven om je helemaal op weg te helpen. Download het gratis!

 

Download je gratis doe-boek: “Haal zo veel méér uit de communicatie met je artsen!”

 

Deel dit bericht: