Hoeveel follikels moet ik normaal hebben bij een IVF- behandeling? Hoeveel follikels zal mijn lichaam aanmaken tijdens een IVF-behandeling?Hoeveel follikels moet ik normaal hebben bij een IVF- behandeling? Hoeveel follikels zal mijn lichaam aanmaken tijdens een IVF-behandeling?

De hoeveelheid follikels  (follikels=blaasjes gevuld met vocht in de eierstokken, waarin een eicel rijpt) is vaak een bron van stress bij een IVF- behandeling.

  1. Want hoeveel van die follikels moet je normaal hebben in functie van een succesvolle IVF- behandeling?  Hoeveel follikels is “te weinig”? Of hoeveel follikels is “te veel”?
  2. En hoe zal je lichaam reageren op de IVF- medicatie?  Zal je wel genoeg, maar ook weer niet te veel, follikels aanmaken?

Heb je vragen over dit onderwerp, bespreek het dan zeker met je artsen.

1.

De meeste IVF- artsen streven idealiter naar een degelijke hoeveelheid van 10 tot 15 follikels (verspreid over beide eierstokken). Zo’n goede hoeveelheid follikels geeft kans op een goed aantal eicellen, een behoorlijk aantal embryo’s, die men eventueel langer kan laten ontwikkelen in het IVF- labo (in het best case scenario gedurende 5 dagen) en dus met een theoretisch grotere kans op een zwangerschap dan bij een laag aantal follikels.

Ik voeg er ineens een paar belangrijke nuanceringen aan toe:

  • Een grote hoeveelheid follikels betekent niet sowieso een grotere kans op succes. Het is de eicelkwalitéit en later de embryo’s die doorslaggevend is. Ook andere factoren, zoals een voldoende dik baarmoederslijmvlies met goede structuur, spelen een belangrijke rol in de slaagkansen bij IVF.

 

  • Een goed aantal follikels en eicellen is geen garantie op een zwangerschap. En anderzijds zijn er ook al veel zwangerschappen ontstaan uit een IVF -behandeling met een laag aantal. Het resultaat blijft meestal koffiedik kijken. Het torenhoge cliché dat je maar één goed eitje nodig hebt voor een baby is al meer dan eens bevestigd in de praktijk.

 

  • Het is het aantal follikels van ongeveer dezelfde grootte op het moment van de eicelpunctie dat van belang is.  Niet alle follikels starten bij dezelfde grootte en ze groeien dikwijls aan verschillende snelheid, zodat de eierstokken follikels van verschillende groottes bevatten. Alleen de follikels van grootorde ca. 17 tot 22 mm kunnen een rijpe eicel opleveren. Kleinere follikels (zeker < 15 mm op moment van de eicelpunctie) spelen dus een minder belangrijke rol in de telling.

 

Staar je dus nooit blind op de  hoeveelheid follikels.

Dit gezegde zijnde, zal het fertiliteitscentrum de eicelpunctie soms niet laten doorgaan bij te weinig follikels. Dikwijls hanteert men 3 als minimum aantal. Maar dit is geen strikt cijfer. Wanneer iemand keer na keer minimaal reageert op de medicatie, is het niet ondenkbaar dat men bijvoorbeeld toch een punctie doet bij maar 2 follikels.  Als men er goede hoop op heeft dat men in een volgende cyclus en/of met een ander medicatieschema een beter resultaat kan halen, zal men de poging eerder staken.

Even goed als een te lage hoeveelheid follikels, is ook een te hoge hoeveelheid follikels minder goed nieuws.  Vanaf een aantal van ca. 20 follikels is er risico op overstimulatie (afkorting: OHSS). Het is een mogelijk gevaarlijke situatie, met vochtophoping in de buik- en borstholte, snelle gewichtstoename en hevige pijn.  De artsen zullen dan mogelijk beslissen om de eicelpunctie af te gelasten. In het geval de eicelpunctie toch doorgaat en er overstimulatie optreedt, vriest het fertiliteitscentrum de embryo’s vaak in en stelt de terugplaatsing uit. Dit is op zich geen probleem gelet op de hoge slaagkansen die men tegenwoordig bereikt met cryo’s (ingevroren embryo’s).

Je arts of fertiliteitscentrum zal met jou bespreken wat er zal gebeuren bij een lage of  hoge hoeveelheid follikels tijdens een IVF-behandeling. Vraag hen eventueel op voorhand wat hun beleid is rond het aantal follikels. Indien men in het worst case scenario toch een eicelpunctie afgelast wegens een te laag of te hoog aantal follikels, vraag dan meteen voldoende uitleg omtrent een eventuele volgende cyclus. Wat kunnen jullie veranderen opdat er een eventuele volgende keer een beter stimulatie resultaat is?

2.

Ieder lichaam kan totaal anders reageren op de stimulatie medicatie.

Het aantal follikels per IVF- behandeling kan héél sterk variëren van vrouw tot vrouw.

Enkele voorafgaande testen kunnen een indicatie geven van de eicelvoorraad en dus de te verwachten reactie op de stimulatie medicatie.

Onder meer vrouwen met Polycysteus Ovarieel Syndroom (afkorting: PCOS)  hebben een grotere kans op overstimulatie.

De hoeveelheid follikels kan bij een vrouw ook nog eens variëren van cyclus tot cyclus.

  • Zo kan, bij iets rijpere moeders in spé, de FSH- waarde sterk beginnen schommelen van cyclus tot cyclus. En dus zijn er maanden met een nog redelijk aantal follikels en maanden met een merkelijk lagere hoeveelheid follikels.
  • Natuurlijk kan een ander medicatieschema weer andere resultaten opleveren. Het is voor de artsen vaak een kwestie van uitproberen en zoeken naar het schema dat voor jou de beste resultaten oplevert.

Het is net die mogelijke sterke variatie, de onvoorspelbaarheid en oncontroleerbaarheid van onder meer de hoeveelheid follikels die het IVF- proces mee zo stressvol maakt. Probeer voor ogen te houden wat  ik hierboven zei: staar je niet blind op de hoeveelheid follikels.  Het is maar één van de zoveel aspecten die je slaagkansen bepalen.  Die nuancering kan je helpen je kalmer te voelen tijdens de fase van de stimulatie.  Praat verder met je arts of fertiliteitscentrum over je  bezorgdheid over het aantal follikels en vraag hen hierover op tijd uitleg als je daar behoefte aan hebt.

Hoe ga jij je volgende gesprek met je arts optimaal voorbereiden en aanpakken? Hoe bekom je zo veel mogelijk cruciale informatie die je vooruit kan helpen?… Ik heb een handig boekje, inclusief enkele onmisbare bijlagen, geschreven om jou helemaal op weg te helpen. Download het gratis!

 

Download je gratis doe-boek: “Haal zo veel méér uit de communicatie met je artsen!”

 

Deel dit bericht: