Ik heb mijn negatieve zwangerschapstest langer laten liggen en nu is hij plots toch positief. Ben ik toch zwanger (of is dit een indrooglijntje)?Ik heb mijn negatieve zwangerschapstest langer laten liggen en nu is hij plots toch positief. Ben ik toch zwanger (of is dit een indrooglijntje)?

Als je een zwangerschapstest na gebruik te lang laat liggen en dan opnieuw afleest, is het resultaat niet meer betrouwbaar  en mogelijk vals positief. Trek daaruit dus niet te snel conclusies.

Lees altijd aandachtig de gebruiksaanwijzing van de zwangerschapstest. Daarin staat na hoeveel minuten je de test moet aflezen.  Vaak is dat 5 minuten. Laat de zwangerschapstest niet langer liggen, want dan is de kans inderdaad groot dat er uiteindelijk toch een (vals) positief tweede lijntje  verschijnt. Dit lijntje verschijnt immers nadat de urine is ingedroogd; de zwangerschapstest geeft dan het zogenaamde “indrooglijntje”.

Houd je dus exact aan de afleestijd die in de gebruiksaanwijzing van de zwangerschapstest staat. Als de test negatief is, gooi hem dan best meteen weg. Laat hem niet langer liggen. Want indrooglijntjes zorgen enkel maar voor verwarring. En vrolijker wordt je er toch niet van om nog langer naar die negatieve test te staren.

Bij twijfel herhaal je de zwangerschapstest best opnieuw na 48 uur. De waarde van het zwangerschapshormoon zou  immers na ongeveer 48 uur moeten verdubbelen. Mogelijk was het moment van de zwangerschapstest te vroeg. En verschijnt er op je zwangerschapstest na 48 uur binnen de afleestijd wél een tweede positief lijntje,  dat deze keer géén indrooglijntje is.  Duimen maar.

Zit jij in een medisch fertiliteitstraject? Waar pieker jij nog allemaal over tijdens dit proces? Wil jij  efficiënter omgaan me deze slopende stress en jezelf weer op de eerste plaats zetten? Ik help je hierbij in mijn individueel begeleidingstraject.

 

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

 

Deel dit bericht: