Is een onderzoek van de doorgankelijkheid van de eileiders (hysterosalpingografie of hyfosy) pijnlijk?Is een onderzoek van de doorgankelijkheid van de eileiders (hysterosalpingografie of hyfosy) pijnlijk?

Er bestaan verschillende onderzoeken van de eileiders:  hysterosalpingografie (afkorting: HSG) of hyfosy. Informeer bij je arts om welk onderzoek het precies gaat. Naar verluid is de hysfosy een stuk minder  pijnlijk dan de hysterosalpingografie. Alhoewel de ervaring natuurlijk altijd sterk afhangt van vrouw tot vrouw.

Ik geef je  hieronder wat info  over de eileideronderzoeken hysterosalpingografie(HSG) en hysfosy en vooral de vraag hoe pijnlijk die al dan niet kunnen zijn. We bekijken ook even heel praktisch wat voor jou de stress zou kunnen verlagen bij zo’n onderzoek.  Want de mate van stress kan mee de (pijn)ervaring beïnvloeden.

Koppel voor meer medische informatie  terug met je artsen! Zij zijn jouw eerste aanspreekpunt over dit onderwerp.

Hysteropsalpingografie (HSG)

Bij een hysterosalpingografie spuit de arts een contrastvloeistof in de baarmoeder  via een kathedertje.  Via röntgenapparatuur (X-stralen) maakt men dan een beeld van de baarmoeder en de eileiders.  Op het scherm kan men het verloop van de vloeistof goed volgen. Als de eileiders goed doorgankelijk zijn, ziet men op het scherm 2 dunne lijntjes. En op het einde van de eileiders ziet men dan een wirwar van lijntjes en vlekjes omdat de vloeistof daar de buikholte in loopt.

De meeste vrouwen ervaren een onderzoek van de eileiders via de methode van de hysterosalpingografie  als oncomfortabel tot pijnlijk. Ze voelen een krampachtige pijn, vooral wanneer de vloeistof met hogere druk in de eileiders wordt gespoten. Gelukkig ebt de pijn weer weg als de druk terug verlaagd wordt. Het ganse onderzoek duurt ongeveer een half uurtje, maar het meeste van die tijd is voorbereidingswerk. Het nemen van de foto zelf duurt maar enkele minuten. Het mag dus een (schrale) troost zijn dat de acute pijn van korte duur zal zijn. Hoe pijnlijk het onderzoek voor jou is, hangt ook af van het feit of je eileiders al dan niet open zijn. Als je eileiders (gedeeltelijk) afgesloten zijn, moet je arts immers meer kracht zetten om de contrastvloeistof door de eileiders te spuiten en kan je het onderzoek als pijnlijker ervaren dan wanneer je eileiders volledig open zijn.

Na afloop van de hysterosalpingografie kan je nog wel een tijdje wat menstruatie-achtige krampen en licht bloedverlies hebben.

Hyfosy

Tegenwoordig wordt de hysterosalpingografie als onderzoek van de eileiders meer en meer vervangen door een hyfosy. Het letterwoord hyfosy is eigenlijk de afkorting van Hystersosalpingo Foam Sonografy. Oftewel: schuimecho. De arts brengt  een kleine hoeveelheid mengsel van vloeistof en lucht in je baarmoeder in via een katheder. De beeldvorming bij deze vorm van onderzoek van de eileiders gebeurt met een echotoestel in plaats van met röntgenapparatuur. Via een inwendige echo volgt men tijdens het onderzoek hoe het schuim/de gel in de eileiders doordringt. De lucht uit het schuim duwt de eileiders voorzichtig open, waardoor een echobeeld kan gemaakt worden. Het schuim tekent wit af op de echo.

De meeste vrouwen ervaren dit onderzoek van de eileiders als minder pijnlijk. Dit komt doordat de arts het schuim bij een hyfosy minder snel en met minder hoge druk inspuit dan de contrastvloeistof bij een hysterosalpingografie. De luchtbelletjes uit het schuim laten de eileiders tijdens het onderzoek langzamer opzwellen. Dat geeft meestal eerder menstruatie-achtige krampjes dan acute pijn. Hoe pijnlijk het onderzoek voor jou is, hangt opnieuw nog altijd af van het feit in hoeverre je eileiders al dan niet open zijn.

Bovenop het voordeel dat de hyfosy minder pijnlijk is, is er bij dit onderzoek dus  ook het voordeel dat er geen straling aan te pas komt.

Men kan de doorgankelijkheid van de eileiders trouwens ook onderzoeken  als onderdeel van een  ruimere diagnostische laparoscopie of kijkoperatie. In dat geval gebeurt het onderzoek onder narcose, zodat je op het moment zelf uiteraard geen pijn voelt.

Indien je een paar dagen na het eileider onderzoek nog  pijn hebt, contacteer dan zeker je arts.

Het is heel normaal dat je zenuwachtig bent over  een onderzoek van de eileiders en de vraag hoe pijnlijk dit zal zijn. Ook al zal die angst achteraf soms ongegrond blijken. Vraag jezelf af wat voor jou de stress zou kunnen verlagen:

  • Bij een gepland onderzoek van de doorgankelijkheid van de eileiders is het sowieso altijd nuttig om op voorhand wat meer informatie te hebben over het verloop. Niet goed weten wat je te wachten staat, werkt stress in de hand. Een bepaalde hoeveelheid informatie kan dus stress verlagend werken. Durf je arts daarom zeker voldoende informatie te vragen. Je kan ook navragen of de kliniek een patiëntenfolder heeft over het onderzoek van de eileiders (hystersalpingografie of hyfosy) heeft; misschien vind je hem op de website van je kliniek.
  • Anderzijds kan je jezelf afvragen in welke mate het wenselijk is om het hele internet af te zoeken naar- al dan niet pijnlijke- ervaringsverhalen over onderzoeken van de eileiders, hysterosalpingografie of hyfosy. Wordt jij daar rustiger van of net niet ? Waar ligt voor jou het evenwicht tussen voldoende informatie en te veel informatie ? Probeer daar voor jezelf een gezond evenwicht in te vinden. Bedenk ook dat elke vrouw het onderzoek weer anders zal ervaren. De ervaring van een ander kan mijlenver af liggen van jouw ervaring.
  • Tijdens deze onderzoeken van de eileiders wordt geen verdoving toegepast. Je arts zal je vast inlichten over het innemen van een pijnstiller voorafgaand aan het onderzoek.  Of informeer er zelf zeker naar: welk product kan je best nemen, hoeveel en wanneer precies?  Een pijnstiller heeft als bijkomend voordeel dat er minder risico bestaat  dat een eileider door een pijnkramp tijdens het onderzoek ten onrechte dicht lijkt.
  • Voel je je rustiger als je weet dat je eigen, vertrouwde arts het onderzoek van de eileiders zal doen ? Vraag hem of haar dan of dat mogelijk is.
  • Wil je graag dat je partner bij het onderzoek is? Overleg dan op voorhand met je arts of dit toegelaten is. Vaak mag het wel, bij een hysterosalpingografie mits hij/zij een loodschort draagt i.v.m de röntgenstraling, maar het hangt af van het beleid van de kliniek. Het kan een opluchting zijn om te weten dat je partner er kan bij zijn.
  • Heb je een chauffeur geregeld (als je je partner bij het onderzoekt hebt, vast wel) ? Ook al is de meeste pijn al gepasseerd op het moment dat je in de wagen stapt, bij stress-episodes als deze is het altijd fijn om gewoon gereden te worden. Na een onderzoek van je eileiders heb je vast geen zin meer in een potje file op zeg maar de Antwerpse ring. Of het nou pijnlijk was of niet. Een beetje logistieke steun kan op dat moment geen kwaad.
  • Werkt muziek relaxerend voor jou? Zet dan wat van dat op je oren vlak voor het onderzoek. Of helpt een eenvoudige visualisatie-oefening jou op dat moment?  Of misschien verwen je jezelf liever met je eigen exemplaar van je favoriete tijdschrift voor in de wachtkamer? Zoek naar een simpele manier die jou kan helpen om je op dat moment wat rustiger te voelen.

 

Heel veel succes!!

Ik vermeldde in dit antwoord regelmatig de communicatie met je arts(en). Hoe ga jij het volgende doktersgesprek optimaal voorbereiden en aanpakken? Hoe bekom je zo veel mogelijk cruciale informatie, die je vooruit kan helpen? … Ik heb een handig boekje, inclusief enkele onmisbare bijlagen, geschreven om je helemaal op weg te helpen. Download het gratis!

 

 

Download je gratis doe-boek: “Haal zo veel méér uit de communicatie met je artsen!”

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht: