Is endometriose erfelijk?Is endometriose erfelijk?

Ja, endometriose heeft hoogstwaarschijnlijk een erfelijke component.

Men weet nog altijd niet precies waarom endometriose ontstaat bij de ene vrouw en bij de andere niet. Er zijn verschillende factoren waarvan men vermoédt dat ze een rol spelen: afweersysteem, hoeveel een vrouw menstrueert in haar leven (hoe vroeg  menstrueren, hoe vroeg en hoe vaak zwanger, hoe lang borstvoeding…), bepaalde vormen van milieuvervuiling en … erfelijkheid.

Men weet ook nog steeds niet met zekerheid hoe die erfelijkheid van endometriose  juist  in mekaar zit. De genen die hiervoor verantwoordelijk zouden zijn, zijn nog niet bekend.  Wel stelt men opvallend vaak vast dat de aandoening “in de familie “ voorkomt. Vrouwen met bijvoorbeeld een moeder of zus die het heeft, blijken zelf ook vaker de aandoening te hebben.

Ondervind je problemen om zwanger te worden en weet je dat endometriose voorkomt in jouw familie, meld dit dan zeker aan je arts. Omdat er mogelijk een erfelijke component is, is dit belangrijke informatie bij eventuele verdere vruchtbaarheidsonderzoeken.

Bespreek jouw eventuele vragen over endometriose zeker met je arts.

Zit jij in een medisch fertiliteitstraject? Hoe ga jij je volgende gesprek met je arts dan optimaal voorbereiden en aanpakken? Hoe bekom je zo veel mogelijk cruciale informatie, die je vooruit kan helpen?… Ik heb een handig boekje,  inclusief enkele onmisbare bijlagen, geschreven om je op weg te helpen. Download het gratis!

 

Download je gratis doe-boek: “Haal zo veel méér uit de communicatie met je artsen!”

Deel dit bericht: