Moet ik bij mijn ovulatie (eisprong) altijd pijn voelen? Heb ik wel een ovulatie als ik géén pijn voel?Moet ik bij mijn ovulatie (eisprong) altijd pijn voelen? Heb ik wel een ovulatie als ik géén pijn voel?

Het herkennen van het moment dat je een eisprong hebt, helpt je natuurlijk een eind vooruit als je zwanger wil worden.  Sommige vrouwen voelen soms pijn bij de ovulatie.  Terwijl anderen  nooit  pijn voelen bij een ovulatie.  We bekijken even het hoe en waarom. Durf over dit onderwerp ook zeker voldoende uitleg vragen aan je arts.

Nog voor de eigenlijke ovulatie kan je een zeurderige pijn in je onderbuik voelen. Soms zelfs gedurende meerdere dagen. De pijn die je dan voelt, is niet de ovulatie zelf.  Het is groeien van de dominante follikel, het met vocht gevulde dominante eicelblaasje  in één van de eierstokken. Zo’n eicelblaasje kan immers een diameter tot wel 2cm krijgen, geen wonder dus dat je dat gewaar kan worden.

Bij de ovulatie knapt dan de follikel en kunnen er wat druppeltjes van het follikelvocht (het vocht dat in het blaasje zit) en bloed in de buikholte terecht komen. Dat kan irritatie geven op het buikvlies, waardoor je een hevigere, meer acute pijn kan voelen.  Dit is dan pas de “echte” ovulatie pijn”. Naar schatting zou maar ongeveer 20% van de vrouwen echt pijn voelen bij de ovulatie zelf.

De pijn die men kan voelen bij de ovulatie wordt ook wel “middenpijn “ genoemd, verwijzend naar het midden van je cyclus.

Als je duidelijke ovulatie pijn hebt, is dat natuurlijk een vrij duidelijk teken van het tijdstip dat “het ei springt”. Voor wie het niet voelt, is er ook hélemaal geen reden tot paniek want  je kan even goed een eisprong hebben.

Bedenk dat je voor het detecteren van je ovulatie sowieso beter niet louter voortgaat op het voelen van pijn. Bekijk ook andere tekenen, zoals bijvoorbeeld het verloop van je basale lichaamstemperatuur  en de hoeveelheid en structuur van je baarmoederslijm.  Of gebruik  ovulatietesten. Twijfel je op basis hiervan of je wel een ovulatie hebt, raadpleeg dan een arts. Met eenvoudige testen kan hij/zij meer klaarheid scheppen.

Zit jij in een medisch fertiliteitstraject? Hoe ga jij je volgende gesprek met je arts optimaal voorbereiden en aanpakken? Hoe bekom je zo veel mogelijk cruciale informatie, die je vooruit kan helpen? Ik heb een handig boekje, inclusief enkele onmisbare bijlagen, geschreven om je helemaal op weg te helpen. Download het gratis!

 

Download je gratis doe-boek: “Haal zo veel méér uit de communicatie met je artsen!”

 

Deel dit bericht: