Moet men als koppel gehuwd zijn om te adopteren?Moet men als koppel gehuwd zijn om te adopteren?

Volgens de Belgische wetgeving kan men als koppel adopteren als men:

  • gehuwd is
  • wettelijk samenwoont
  • minstens 3 jaar feitelijk samenwoont

In ons land hoeft een koppel dus niet per se gehuwd te zijn om te adopteren. Het is vooral belangrijk dat men een stabiele relatie heeft en in die zin volstaat wettelijk samenwonen of minstens 3 jaar feitelijk samenwonen even goed om als koppel te adopteren.

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor heterokoppels, het zijn even goed de voorwaarden om te adopteren als holebikoppel in België.

Binnenlandse adoptie door niet gehuwde koppels is  dus mogelijk. Maar de wachttijden voor binnenlandse adoptie lopen momenteel op tot 7 tot 9 jaar, omdat niet veel kinderen zijn worden afgestaan voor adoptie via de bemiddeling van de binnenlandse adoptiedienst (ca. 30 per jaar).

Voor interlandelijke adoptie, gelden naast de  voorwaarden  opgelegd in ons eigen land, ook de voorwaarden over al dan niet gehuwd zijn, én de minimum duur van het huwelijk, vanuit de herkomstlanden. Deze voorwaarden zijn vaak strenger dan de voorwaarden uit onze eigen wetgeving.

Die voorwaarden om interlandelijk te kunnen adopteren als koppel variëren heel sterk van herkomstland tot herkomstland.  Gewoon om een aantal voorbeelden te geven:

  • China eist dat koppels minimum 2 jaar gehuwd zijn om te kunnen adopteren (bij een 1ste huwelijk)
  • in de Filipijnen gaat het om minimum 3 jaar gehuwd zijn of minimum 1 jaar gehuwd en aantoonbaar samenwonend gedurende 2 jaar voorafgaand aan het huwelijk
  • in Guinée moeten koppels maar liefst 5 minimum jaar gehuwd zijn
  • enz…

Bepaalde landen eisen dat een koppel gehuwd is om te adopteren maar leggen geen minimum duur op (bv. Togo en vroeger Ethiopië maar met dit adoptiekanaal hebben de adoptiebureaus  geen samenwerkingsverband meer).

Belangrijk om te beseffen is dat maar een zeer beperkt aantal herkomstlanden  adoptie door niet-gehuwden toelaat. Het enige land waar België een samenwerkingsverband mee heeft en dat toelaat dat niet gehuwde adopteren, is momenteel bijvoorbeeld Zuid-Afrika, wel met maar een beperkt aantal kinderen voor interlandelijke adoptie. De Verenigde Staten legt  een huwelijk evenmin op als voorwaarde, maar  is als adoptiekanaal nog maar in de proeffase.

Adoptie als niet gehuwd koppel is dus minder evident dan men misschien zou verwachten.   Er zijn in de praktijk maar een paar scenario’s die open liggen. Het meest “eenvoudige” scenario is mogelijks… huwen.

Ik bied begeleiding aan iedereen die een fertiliteitstraject doormaakt. Ook als je vanuit dit proces de stap naar adoptie overweegt, ben je heel welkom in mijn individueel begeleidingstraject. Je krijgt daarin onder meer keuzebegeleiding.

 

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

 

 

Deel dit bericht: