Wat is de eerste stap als ik wil adopteren?Wat is de eerste stap als ik wil adopteren?

Als je overweegt om te adopteren, dan is rijp beraad natuurlijk een eerste en héél belangrijke stap. Is adopteren het family building traject dat voor julllie/jou 100% goed aanvoelt? Voel(en) jullie/jij zich er helemaal klaar voor?

Zo ja, dan is de eerste volgende stap  je aanmelding en registratie bij het VCA. Dit is het Vlaams Centrum voor Adoptie, een onderdeel van Kind en Gezin. Je aanmelden doe je via het aanmeldingsformulier.

Het VCA kent je bij die eerste stap in jullie/jouw adoptietraject een dossiernummer en aanmeldingsdatum toe. Deze aanmeldingsdatum kan later in de procedure bepalend zijn voor jullie/jouw plaats op de actieve wachtlijst.

Na je aanmelding om te adopteren zal je eerst 2 verplichte infosessies bijwonen. Die worden georganiseerd door Steunpunt Adoptie en vinden plaats in Brussel of Gent. Deze infosessies omvatten eerder algemene info over adoptie en de te volgen adoptieprocedure.

De verschillende adoptiediensten organiseren ook een aantal vrijblijvende infosessies. Deze infosessies gaan meer specifiek over de werking van de adoptiedienst en over de herkomstlanden waarvoor de dienst bemiddelt.

Na dit eerste deel van het proces ben je normaal voldoende geïnformeerd moeten om definitief te kiezen voor een herkomstland.

Zit jij in een fertiliteitstraject en denk je wel eens na over alternatieve opties zoals adoptie? Hoe maak je die keuze? Wat doet dat met JOU? … Dat en nog meer bekijken we samen in mijn individueel begeleidingstraject.

 

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

Deel dit bericht: