Wat is de invloed van alcohol op de zaadkwaliteit (spermakwaliteit)?Wat is de invloed van alcohol op de zaadkwaliteit (spermakwaliteit)?

Overmatig gebruik van alcohol heeft een negatieve invloed op de zaadkwaliteit. Dat staat vast.  Alcohol kan een slechte invloed hebben op verschillende facetten van de zaadkwaliteit: zaadconcentratie, beweeglijkheid, en mogelijk ook chromosonale afwijkingen. Alcohol kan ook de testosteron productie in de war sturen.

Maar bij hoeveel glazen ligt dan precies de grens? Vanaf hoeveel glazen alcohol per dag gaat de zaadkwaliteit wezenlijk achteruit? Een exacte grens is niet gekend.  De World Health Organisation heeft  “alcoholconsumptie met een laag  risico” voor mannen algemeen gedefinieerd als max. 3 glazen per dag , max. 21 glazen per week , niet meer dan 4 glazen per gelegenheid en mét dagen zonder alcohol.  Maar het is  zeker niet uitgesloten dat er specifiek voor de zaadkwaliteit al negatieve effecten zijn bij beperkter gebruik van alcohol.  Bij een actieve kinderwens houdt men het dus wellicht beter aan de veilige kant met max 1 tot 2 glazen alcohol per dag.

Het mannelijk lichaam doet er ongeveer 72 dagen  over om een zaadcel aan te maken. Wat het lichaam meemaakt in die 2,5 maand kan invloed hebben op de zaadkwaliteit. Zo is er de invloed van voeding op de zaadkwaliteit. Zo is er de invloed van koorts op zaadkwaliteit gedurende die tijdspanne. Zo is er de invloed van sauna en hete baden op de zaadkwaliteit  (en andere warmtebronnen). . En zo is er dus  ook de invloed van alcohol op de zaadkwaliteit.  Van die 2,5 maand is gedurende de laatste maand voor het mogelijke tijdstip van de bevruchting  de kans het grootst dat alcohol een negatieve invloed zal hebben op de slaagkansen;  die kans bereikt zijn hoogtepunten tijdens de laatste week voor de mogelijke bevruchting.

Staat er een inseminatie of IVF- behandeling  gepland, en wil je alles op alles zetten in verband met de zaadkwaliteit –bijvoorbeeld omdat vorige resultaten minder gunstig waren- dan zou je in het ideale geval gedurende 2,5 maand  voor de inseminatie of eicelpunctie alcohol volledig kunnen laten staan.

Een meer genuanceerd scenario is om het te houden op een maximum van 1 tot 2 glazen alcohol per dag vanaf 2,5 maand rond het ingeschatte moment van de inseminatie of eicelpunctie. Vanaf een maand vooraf zou men dit dan kunnen verlagen tot 0 tot 1 glas per dag. De laatste week is voorzichtigheid met alcohol helemaal geboden. Met andere woorden, als je het niet ziet zitten om gedurende 2,5 maand alcohol te laten staan, doe het dan misschien toch even die laatste week. Als je beschouwt hoeveel energie jullie in het algemeen in die vruchtbaarheidsbehandelingen investeren, hoe groot is die moeite dan in verhouding?

Het goede nieuws  is trouwens dat de slechte invloed van alcohol op de zaadkwaliteit niet onomkeerbaar is. Na ongeveer 2,5 maand voorzichtigheid met alcohol kunnen de resultaten al opnieuw goed zijn.

Ook voor de vrouw is overmatig alcoholgebruik trouwens  geen aanrader bij een kinderwens. Het kan de hormonale cyclus verstoren en bij een zwangerschap is de kans op een vroeg zwangerschapsverlies groter.

Wil ik je hiermee aanzetten om jezelf ieder pleziertje te ontzeggen terwijl jullie zwanger proberen te worden? Nee, natuurlijk niet, in tegendeel zelfs! Maar het is wel nuttig dat je beseft dat de invloed van levensstijl op de zaadkwaliteit bestaat en zich in de tijd uitstrekt over meer dan enkele dagen.

Stel je vragen hierover ook eventueel aan je arts.

Maak jij momenteel een medisch fertiliteitstraject door? Hoe ga je het volgende gesprek met je arts dan optimaal voorbereiden en aanpakken? Hoe bekom je zo veel mogelijk cruciale informatie, die jou vooruit kan helpen? Ik heb een handig boekje, inclusief enkele onmisbare bijlagen, geschreven om je helemaal op weg te helpen. Download het gratis!

Download je gratis doe-boek: “Haal zo veel méér uit de communicatie met je artsen!”

 

Deel dit bericht: