Welke impact heeft koorts op de zaadkwaliteit? Moet een inseminatie- of IVF- behandeling worden opgeschort als de mannelijke partner koorts heeft (gehad)?Welke impact heeft koorts op de zaadkwaliteit? Moet een inseminatie- of IVF- behandeling worden opgeschort als de mannelijke partner koorts heeft (gehad)?

Hoge koorts  kan de zaadkwaliteit (spermakwaliteit) mogelijk negatief  beïnvloeden. Bij twijfel over dit onderwerp, contacteer zeker je arts of fertiliteitscentrum.

De zaadcellen worden aangemaakt in de testikels. Dat gebeurt in ideale omstandigheden bij een temperatuur van  35 °C. Dat is lager dan de lichaamstemperatuur (37°C). Hoge koorts  is in die zin mogelijk minder goed nieuws voor de zaadkwaliteit en komt dan ook ongelegen voorafgaand aan een behandeling met IVF of inseminatie.

Waarom heeft de lichaamstemperatuur- en dus ook mogelijke koorts- impact op de zaadkwaliteit ?

In ons lichaam gaan er voortdurend cellen stuk, dat is op zich een heel normaal proces. Zo ook zaadcellen. Wanneer een (zaad)cel stuk gaat, kan dat op twee manieren gebeuren : via “apoptose” of via “necrose”. In het beste geval gebeurt het via “apoptose”. De zaadcel die stuk gaat, wordt dan gewoon netjes afgevoerd naar de lever, zonder verdere schade. In het worst case scenario gebeurt het echter via “necrose”. Want dan ontstaan bij het stuk gaan van de zaadcel, mini- ontstekeningsreacties in het lichaam en zogenaamde vrije radicalen- schade. Als er vrije radicalenschade is, ontstaat “oxidatieve stress”. Het gevolg is dat ook omliggende zaadcellen worden beschadigd. Een soort domino-effect dus. Verschillende factoren bepalen of apoptose of necrose plaatsvindt. Warmte (en dus hoge koorts) is er daarvan één. Bij te veel warmte is er te weinig energie en zuurstof, waardoor er meer kans is op necrose.

Necrose heeft een negatief effect op de zaadkwaliteit. Omdat meer zaadcellen stuk gaan, zal het aantal/ de concentratie van de zaadcellen verminderen. Verder kan de vrije radicalenschade zorgen voor DNA-schade en ook de morfologie (vorm) aantasten.

Mannen maken voortdurend nieuwe zaadcellen aan. Het duurt in totaal 72 dagen voor een volgroeide zaadcel zich ontwikkelt in de teelbal en verder uitrijpt in de bijbal. De omstandigheden tijdens die periode van ongeveer 2,5 maand hebben  invloed op de zaadkwaliteit.  Ook de aanwezigheid van “warmtebronnen”, en dus het hebben van koorts in die periode. Is de geplande behandeling nog meer dan 2,5 maand van je verwijderd, dan is koorts zeker geen probleem.

Zitten jullie in de aanloop van (< 2, 5  maand voorafgaand aan een behandelingscyclus) of te midden van een behandeling met IVF of inseminatie en maakt de man hoge koorts, panikeer dan zeker niet onmiddellijk over de zaadkwaliteit. Meld de koorts wel zo snel mogelijk aan jullie arts of fertiliteitscentrum en overleg tijdig met hen. Zij kunnen je mogelijks geruststellen, bijvoorbeeld via een bijkomende check van de zaadkwaliteit, en je advies geven. Een koortswerend middel kan de koorts onder controle houden.

Vraag hierover ook meer uitleg en advies aan je arts.

Zit jij in een medisch fertiliteitstraject? Hoe ga je je volgende gesprek met je arts optimaal voorbereiden en aanpakken? Hoe bekom je zo veel mogelijk cruciale informatie, die je vooruit kan helpen? Ik heb een handig boekje, inclusief een aantal onmisbare bijlagen, geschreven om je helemaal op weg te helpen. Download het gratis!

 

Download je gratis doe-boek: “Haal zo veel méér uit de communicatie met je artsen!”

Deel dit bericht: