Welke invloed hebben sauna of hete baden op de zaadkwaliteit (spermakwaliteit)?Welke invloed hebben sauna of hete baden op de zaadkwaliteit (spermakwaliteit)?

Sauna en hete baden  kunnen een negatieve invloed hebben op de zaadkwaliteit (spermakwaliteit). Sauna en hete baden zijn  trouwens niet de enige “warmtebronnen” in die “regio” die de zaadkwaliteit ongunstig kunnen beïnvloeden. Dat geldt ook voor laptops op schoot. Strakke onderbroeken. Skinny jeans. Lange autoritten.  Lange fietsritten. Zetelverwarming in de auto. Elektrische dekens… Een belangrijk aandachtspunt dus met een IVF- behandeling of  behandeling met inseminatie in de pijplijn. Of als jullie gewoon op natuurlijk manier zwanger proberen te raken natuurlijk.

Zaadcellen houden niet van warmte. Dat is ook de reden waarom de testikels, waar de zaadcellen worden aangemaakt,  buiten het lichaam hangen. Waar de temperatuur iets lager is dan de lichaamstemperatuur.

Het mannelijk lichaam doet er 72 dagen over om een zaadcel te produceren. Wat het lichaam doormaakt tijdens die periode kan invloed hebben op de zaadkwaliteit.  Voorzichtigheid met sauna en hete baden in relatie tot de zaadkwaliteit is daarom geboden gedurende ongeveer 2,5 maand voor het moment dat jullie hopen zwanger te worden. Dus ook bijvoorbeeld 2,5 maand voor een inseminatie of eicelpunctie van een IVF- behandeling.

De verklaring waarom hete baden en sauna- en al die andere warmtebronnen- slecht zijn voor de zaadkwaliteit is  dezelfde als waarom de invloed van koorts op de zaadkwaliteit negatief is. Samengevat : minder zuurstof – meer necrose – meer oxidatieve stress – meer kans op schade aan de zaadcellen.

Vraag eventueel meer uitleg of advies hierover aan je arts.

Zit jij in een medisch fertiliteitstraject? Hoe ga je je volgende gesprek met je arts optimaal voorbereiden en aanpakken? Hoe bekom je zo veel mogelijk cruciale informatie, die je vooruit helpt? Ik heb er een handig boekje, inclusief enkele onmisbare bijlagen, geschreven die je helemaal vooruit helpen. Download het gratis!

 

Download je gratis doe-boek: “Haal zo veel méér uit de communicatie met je artsen!”

Deel dit bericht: