Geef jij ook acupunctuur/ fertiliteitsmassage/ yoga … ?Geef jij ook acupunctuur/ fertiliteitsmassage/ yoga … ?

Ik krijg wel eens de vraag of ik dan geen fertiliteitsmassage of -yoga of acupunctuur geef. Ja, ik besef heel erg goed wat een grote aantrekkingskracht dit soort begeleidingsvormen heeft op vele wensmama’s. Maar nee, ik geef het niet en ik heb ook geen plannen om mij daar in de toekomst te gaan op toeleggen. Dat is een heel bewuste keuze, die heel juist voelt. In de eerste plaats t.o.v. mezelf en bijgevolg t.o.v. mijn (potentiële) klanten. Het past gewoon niet bij mij en bij het begeleidingsconcept waar ik 100% achter sta.

Let wel, ik vind dat jij als wensmama vooral moet aanvoelen wat het best past bij jou als begeleiding om weer een vorm van balans terug te vinden in je fertiliteitstraject. Bij sommigen zal dat acupunctuur zijn. Bij anderen yoga.  Bij nog anderen massage. Of coaching. Ik wil dus helemaal geen kritiek uiten op wensmama’s die uiteindelijk kiezen voor welke bijkomende begeleiding dan ook, noch op professionals die dit aanbieden. Ik doe ook geen uitspraak over de precieze impact van al deze begeleidingsvormen op de slaagkansen van je fertiliteitstraject.

Ik wil wel één belangrijke valkuil expliciet benoemen. Ook ik ben als wensmama gedurende lange tijd in die valkuil getrapt, in mijn geval toen ik voor acupunctuur koos. Het gaat niet om de acupunctuur op zich. Maar wel om de reden waarom ik het deed. Achteraf bekeken, weet ik dat ik mezelf vooral een dosis hoop kocht (in mijn geval valse hoop). Hoop, om de pijn te verzachten. Dat was waar ik naar snakte, op welke manier dan ook. “Als ik maar … doe, dan zal ik wel zwanger worden. Er is een oplossing. Ik moet geen pijn meer voelen.” Daar draaide het om. Die hoop was als een dikke laag watten die ik op een wonde legde. Ik beschermde er mezelf- en mijn pijnlijke wonde- mee. Het voelde comfortabel. Als men mij vertelde dat ik meer eicellen zou produceren, als mijn nier ying maar zou opgekrikt worden en dat de innesteling van een embryo wel zou lukken als mijn nier yang maar op punt zou staan, dan voelde ik de heerlijke laag zachte watten op mijn wonde. Dat voelde zo veel beter dan het feit onder ogen te zien dat het wel eens moeilijk zou kunnen worden om een kind te krijgen en om mij dan vervolgens emotioneel beter te moeten gaan wapenen in de ‘strijd’. Ik weet nu dat het een vermijdende manier (een zogenaamde passieve copingstijl) was om met de emoties van mijn fertiliteitstraject op te gaan. Het was een soort vlucht. Het gaf mij ook het vals gevoel dat IK controle kreeg over het zwanger of niet zwanger worden.  Oh wat had ik dat allemaal graag gewild: volledige controle over de uitkomst van het fertiliteitstraject, geen verdriet meer moeten voelen en boven alles ook … een oplossing voor hét probleem. Een oplossing en liefst snel wat! 

Nogmaals, ik wil hier geen uitspraak doen over de effectiviteit, de impact van de verschillende begeleidingsvormen. Ik kan en wil die vergelijking niet maken. Maar wees jezelf wel bewust van hoe je omgaat met dit fertiliteitstraject. Blijf niet steken in vermijdende strategieën. Ga actief op zoek naar verandering bij jezelf om emotioneel sterker te worden. Duw die grote strandbal (je emoties) niet blijvend onder water. tot je verkrampt en oververmoeid raakt en de bal uiteindelijk keihard recht in je gezicht springt. Laat die bal liever rustig dobberen op het oppervlak. Het zal rust geven, je zal energie winnen en je zal het allemaal veel langer volhouden. Dit principe is één van de rode draden door mijn basisbegeleidingstraject, waarin we  focussen op de 5 pijlers die je wel degelijk onder controle hebt. In stap 1 nemen we bijvoorbeeld jouw copingstijlen onder de loep en  we zien hoe je daarin kan bijsturen.

Wil je mijn artikels voortaan graag 2-wekelijks in je mailbox? Je krijgt er mijn doe-boekje “Haal zo veel méér uit de communicatie met je artsen- Een verfrissende kijk op de medische gesprekken doorheen je fertiliteitstraject.” dan meteen ook als gratis bonus doorgemaild. Meld je gerust aan via onderstaande buttom.

 

fertiliteitscoach

 

Meld je hier aan om mijn 2-wekelijkse artikels en mijn doe-boekje gratis in je mailbox te krijgen.

 

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

 

 

 

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

Met welke ‘strategie’ verhoog jij je slaagkansen?
Piekermonstertjes versus duidelijkheid "Ik ga er nog eens efkes over nadenken, Viki. Want ik ben ook juist met fertiliteitsyoga begonnen....
Lees meer...
Welke géniale les kan jij leren van Archimedes?
  EUREKA! Dat is de gevleugelde uitspraak van de oud-Griekse wetenschapper Archimedes op het moment dat hij- al zittend in...
Lees meer...