Welke mega-belangrijke tips geven jullie aan jullie omgeving?Welke mega-belangrijke tips geven jullie aan jullie omgeving?

Laat ik ineens met de deur in huis vallen met een aantal quotes die ik doorheen de laatste maanden hoorde van jullie, wensouders, tijdens begeleidingstrajecten.

“Ik heb het gevoel dat vrijwel iedereen die ik ken verder in het leven staat als ik. Want wie ben ik zonder kind. Ik sta maar aan de zijlijn.”…

“Ja, ik ben stiiiiiikjaloers op mijn zwangere zus. En daar voel ik mij best slecht over.”…

“Ik heb het gevoel dat ik in een competitie met mijn vriendinnen ben verzeild. Wie is het eerst zwanger? En ik verlies altijd.”…

“Denk er wat minder aan, zeggen ze dan. Zulke waardeloze adviezen kan ik missen.”…

“Moeten mijn vriendinnen echt héél de tijd over hun kinderen kleppen? Kunnen ze misschien ook eens heel even vragen hoe het met mij gaat? Ik ga liever niet meer met ze op stap de laatste tijd.”…

“Ik voel dat ik vriendschappen aan het verliezen ben.”…

“Ik hoor er gewoon niet meer bij, zonder kind of zwangere buik.”…

“Ze weten het altijd allemaal beter. Heb je dit al gedaan? Heb je dat al geprobeerd? Gek word ik ervan.”…

“Ik vind het moeilijk om met hen te praten. Begrijpen ze mij wel? Luisteren ze wel echt naar wat ik zeg?”…

“Mijn broer en schoonzus zullen mijn ouders binnenkort een kleinkind schenken. Niet ik. Dat doet pijn. Ik mijd mijn zwangere schoonzus liever.”…

“Ik, die alles altijd goed wil doen en kunnen, slaag er maar niet in om zwanger te worden. Terwijl mijn omgeving zich vlotjes voortplant. Dat is zo’n opdoffer voor mij.  Mensen beseffen dat niet.”…

“Ik voel mij eigenlijk heel ALLEEN.”…

 

Als ik met jullie in mijn individuele begeleidingstraject werk rond waar jullie allemaal tegen aan lopen in jullie fertiliteitstraject, is dit het thema dat bijna altijd vrij snel naar boven komt: jullie, in relatie tot jullie omgeving. Het zou een sterke pijler moeten zijn, die omgeving, waarop je een stuk kan funderen. Maar vaak blijken er toch wat barstjes te zitten in die pijler. Die cruciale pijler, die zoveel moet dragen….

Kinderwens. Tips voor omgeving.

Een tijdje geleden schreef ik al eens een blog over dit thema: Een onvervulde kinderwens in je omgeving: 7 NO GO’s!! Daarin richtte ik mij tot jullie familieleden, vrienden, kennissen, collega’s,… en peperde hen alvast 7 te vermijden reacties in. Het werd één van mijn best gelezen blogs en ik kreeg er heel wat positieve reacties op. Wat aangeeft hoe belangrijk dit thema is voor jullie.

Een negatieve lijst van reacties vraagt natuurlijk ook om een positieve lijst van reacties. Dus here we go. Hoe zouden jullie willen dat jullie omgeving WEL reageert in verband met jullie onvervulde kinderwens?  Proberen jullie dat eens zo concreet mogelijk  te omschrijven in de 3 belangrijkste tips die jullie zouden willen meegeven aan tante Marie, nonkel Jos, jullie ik-reageer-altijd-ongepast-collega, jullie ik-zit-vol-ongevraagde-adviezen vriendin,…. Want hoe men het ook draait of keert, de reactie van jullie omgeving is wel degelijk belangrijk in de beleving van jullie fertiliteitstraject.  En dus is het relevant om hierover na te denken. En- volgende spannende stap- deze tips misschien ook effectief te gaan délen met jullie omgeving. Want bedenk dat het vanuit hun standpunt misschien ook niet altijd evident is om in te schatten hoe ze precies moeten reageren op jullie fertiliteitstraject.

Omdat ik jullie mentor ben ;-), heb ik de oefening alvast ook eens gedaan. Dit zijn de 3 mega-belangrijke tips die ik zou meegeven aan jullie omgeving. Misschien kunnen ze als inspiratiebron voor jullie dienen, maar doe er vooral ook  jullie ding mee! Personaliseer ze naar hartenlust. Of herwerk ze desnoods volledig als jullie ze vooralsnog redelijk waardeloos vinden.

Ik noem jullie in onderstaande tips, net zoals in mijn 7 no go’s, voor het gemak weer even X. Tamelijk onpersoonlijk inderdaad (sorry), maar wel praktisch. Dus voila, beste omgeving van X, hier ben ik weer met mijn richtlijnen. Hou jullie vast aan de takken van de bomen…

 

Tip 1: Vraag het.

Deze eerste tip is zo simpel dat je je waarschijnlijk afvraagt waarom je het zelf niet bedacht hebt.

VRAAG X zelf hoe zij/hij graag zou willen dat jij omgaat met haar/zijn kinderwens.

Ga niet uit van veronderstellingen. Wat jij door jouw bril ziet als de juiste manier van reageren, is mogelijks niet hetzelfde als wat X ziet door haar/zijn bril.

Stel X dus vragen zoals:

  • Op welke momenten heeft X vooral behoefte aan steun? Hoe graag heeft X dat jij zelf informeert naar de stand van zaken en resultaten van haar/zijn fertiliteitstraject? Of in hoeverre wil X liever zelf aangeven wanneer zij/hij daar behoefte aan heeft?
  • Op welke manier kan jij X concréét steunen?  Afleiding bieden door samen een leuke activiteit te ondernemen? Praten? Af en toe wat werk overnemen?…
  • Wil X graag dat je haar/hem  “spaart” of net niet? Wil X geconfronteerd worden met jouw kindje(s) of liever niet? Wil X dat je haar/hem uitnodigt voor een babybezoekje of kinderfeestje of net niet?…
  • Aan wie mag je het  verhaal van X vertellen of in hoeverre wil X absolute discretie?

 

Vraag het. Durf het vragen. Het maakt dat jij X optimaal kan steunen en je vermijdt er onnodige irritaties mee.

 

Tip 2: Zorg op het juiste moment voor een kleine attentie.

Waarschuwing vooraf. Tip  2 kan overkomen als een enigzins melig cliché. En toch, wérkt nr. 2 voor velen.

Op momenten dat X aangeeft behoefte te hebben aan steun- vlak voor een nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling, tijdens de moeilijke wachtweken, na een negatieve test…- kan een kleine attentie wonderen doen (zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd had). Een lief berichtje. Een tof kaartje. Een gigantische troostreep chocola  met een troostboodschap erbij 😉 (troostzak chips met dito boodschap mag ook, bij voorkeur formaat XL dan). Soit, het hoeft natuurlijk niks groots te zijn maar het laat X vast niet onberoerd.

 

Tip 3: LUISTER. LUISTER. LUISTER.

Ongeacht de persoonlijke voorkeuren van X (zie tip 1) en in het verlengde van de attenties (zie tip 2), geldt dat luisteren wellicht één van de allermooiste geschenken is die je X kan geven.

Scherp jouw luister-skills aan en let op onderstaande punten:

  • Schakel je denk-modus uit. Luisteren en denken gaan niet samen. Denk niet aan wat je X sebiet nou in godsnaam moet vragen of zeggen. Denk niet aan mogelijke oplossingen of adviezen, want daar vraagt X helemaal niet om. Denk ook effe niet aan wat je vanavond gaat koken, aan hoe lang de file op de ring vandaag weer zal zijn, aan de berg strijk die vrolijk voor je ligt klaar te wezen,… Leef je in in het moment en in wat X vertelt.
  • Focus op X. Overval X niet met je éigen verhalen of die van anderen. Wat oh wat had jij het ook moeilijk toen…En oh je kent iemand die dat ook had en die deed toen… Not. Cijfer je even helemaal weg. Het gaat nu heel even om X, X heeft jou nodig nu. Op een later moment kunnen jullie de rollen eventueel eens omkeren..
  • Ga uit van een open houding. Ga niet uit van je eigen veronderstellingen. Kap X niet af met voorbarige conclusies:” Ja-ik-weet-al-wat-je-gaat-zeggen-en ja-ik-weet-al-wat-je-bedoelt…”  Laat X rustig uitpraten, luister actief, schat in wat X zegt en toets eventueel af of je het goed begrepen hebt.

Ready. Set. GO.

 

En, hoe zien jullie mega-belangrijke tips voor jullie omgeving eruit? 

 

In stap 2 van mijn individueel begeleidingstraject- “Jij en je omgeving, samen sterk door wederzijds respect”-  focussen we helemaal op dit aspect van je fertiliteitstraject. Je kan alleen een sterk netwerk opbouwen vanuit wederzijds respect. En daar moet vaak aan gewerkt worden. We bekijken hoe jij dat héél concreet gaat aanpakken, op maat van jouw situatie. Zodat we die barstjes in die cruciale pijler bij plamuren! Je zal trouwens merken dat deze stap ook vaak heel nauw samen hangt met andere stappen in mijn begeleiding, zoals stap 1 “Stress, te lijf met gepaste strategieën” en stap “Jij, die jezelf herontdekt.”

Het  maakt allemaal deel uit van mijn individueel begeleidingstraject in 5 stappen. Geef mij gerust een seintje bij interesse en ik nodig je heel graag uit voor een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek.  

 

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

Het kinderwens “dilemma” (!) : zomerbaby of winterbaby?
Ik hang niet graag de brombeer uit. Maar, het moet gezegd, met een lichte graad van irritatie stel ik vast...
Lees meer...
Jaloers op zwangere buiken… Normaal! En toegelaten!
"Wij hebben supergoei nieuws!", roepen bevriende koppels aanvankelijk met een brede glimlach. Je voelt je hart instant paniekerig overslaan. Nog...
Lees meer...
Een nog onvervulde kinderwens in je omgeving: 7 NO GO’s!!
Voor de verandering richt ik mij in deze blogpost niet in de eerste plaats tot wensouders (alhoewel ze natuurlijk ook...
Lees meer...