Een nog onvervulde kinderwens in je omgeving: 7 NO GO’s!!Een nog onvervulde kinderwens in je omgeving: 7 NO GO’s!!

Voor de verandering richt ik mij in deze blogpost niet in de eerste plaats tot wensouders (alhoewel ze natuurlijk ook mogen meelezen, want het gaat tenslotte over hen, zij zijn de “X” waarover het sebiet gaat). Nee, ik richt mij vandaag vooral tot jou: het familielied, de vriend(in), collega of werkgever van zij/hij die worstelt met een nog onvervulde kinderwens. Omdat. Jij. Ook. Belangrijk. Bent. In. Dit. Verhaal…

Kinderwens. Familie, Vrienden. Collega's.

Ok, dus iemand in jouw omgeving wil al een tijd zo graag een kindje. Je merkt hoe hij/zij daar onder lijdt. Je liefste (schoon-)zus of (schoon-)broer. De vriend(in) die je nauw aan het hart ligt. Je toffe collega. Je crème van een dochter of zoon. Je favoriete nicht of neef. Of wie dan ook. Laat mij haar/hem verder “X” noemen. Wat weinig origineel is. Maar wel handig. Ik ben tamelijk pragmatisch ingesteld…

Hoe ga jij om met “X”? Heb je het gevoel dat je op eieren loopt? Weet je eigenlijk niet goed hoe je moet reageren? Volkomen begrijpelijk. Ook vanuit jouw standpunt is het lastig. Onthoud alvast volgende 7 NO GO’s. En je bent al een heel eind op de goede weg.

1.Minimaliseer het niet.

Laat de “ach-je-bent-nog-jong-och-het-komt-wel-in-orde-pfff-je-hebt-toch-een-leuk-leven-zo…” achterwege.

X wil dat je haar/zijn verdriet érként.

X wil dat je haar/hem aux sérieus neemt.

2.Rationaliseer het niet.

Ik herhaal.

X wil dat je haar/zijn verdriet érként.

X wil dat je haar/hem aux sérieux neemt.

Laat de “een-kind-kost-keiveel-geld-zonder-kinderen-heb-je-tenminste-tijd-voor-jezelf-kinderen-zijn-megavermoeiend…” achterwege.

X weet dat ook wel.

Maar X verlangt met heel haar/zijn HART naar een kind.

3.Geef geen ongevraagd advies.

Laat de “leg-je-benen-omhoog-na-de-seks-drink-meer-groene-thee-probeer-eens-acupunctuur-ga-eens-naar-dokter-Dinges-doe-gewoon-ivf-ga-op-vakantie-naar-Honolulu-drink-je-eens-lekker-poepeloerezat…” achterwege.

X weet wel hoe het zwanger worden in theorie in mekaar zit.

X heeft waarschijnlijk al zoveel informatie vergaard over zwanger worden, dat X op een wandelende voortplantingsencyclopedie begint te gelijken.

4.Vertel geen wonderbaarlijke succesverhalen.

Laat de “Huppeldepup-heeft-een-chineesje-geadopteerd-en-toen-was-Huppeldepup-ineens-toch-zwanger-en-tante-José-ging-op-reis-naar-Honolulu-en toen-kwam-tante-José-zomaar-zwanger-terug-en-Dinges-had-verstopte-eileiders-en-toen-bleek-Dinges-toch-zwanger-straf-hé…” achterwege.

X heeft daar weinig boodschap aan.

X denkt dan dat zo’n wonderbaarlijk succesverhaal toch niet voor haar/hem weggelegd is.

X heeft dan mogelijks nog gelijk ook.

5.Zeg niet dat je weet hoe het voelt.

Laat de “ik-weet-hoe-het-voelt-want-ik-ben-ook-eens-ongesteld-geweest-de-maand-nadat-ik-gestopt-was-met-de-pil-en-ik-was-zooo-teleurgesteld-ik-weet-hoe-het-voelt-want-bij-ons-heeft-het-ook-maar-liefst-4-maanden-geduurd…” achterwege.

Meestal weet je niét hoe iets voelt, tot je het zelf beleeft.

Dat is een wetmatigheid.

X voelt zich door dit uitspraken mogelijks niet helemaal begrepen.

6.Geef geen kritiek op beslissingen.

Laat de “je-gaat-je-lijf-toch-niet-vol-hormonen-pompen-dat-is-volgens-mij-mega-ongezond-waarom-doe-je-ivf-als-er-zoveel-weeskindjes-op-de-wereld-zijn-die-je-kan-adopteren…” achterwege.

X is een volwassen mens.

X kan zelf beslissingen nemen en zal vast niet over één nacht ijs gaan.

7. Zeg h-é-t niét!

Eigenlijk hoort nummer 7 een beetje bij nummer 3. Maar 7 is zooooo belangrijk dat ie een aparte vermelding krijgt. Bij wijze van “last but not least”.

Zeg h-é-t niét.

“PROBEER-HET-GEWOON-LOS-TE-LATEN-ALS-JE-MEER-ONTSPANT-ZAL-JE-WEL-ZWANGER-WORDEN-RELAX…”

Ik herhaal. Niet. Not.

X kan het niet gewoon loslaten.

Mogelijkerwijs vraag je je na het lezen van de bovenstaande no go’s af hoe je het wél best aanpakt met X en zijn/haar kinderwens. Wel, ik geef je  een aantal ultra-belangrijke to do’s in één van mijn volgende blogposts!

 

In mijn individuele basisbegeleidingstraject in 5 stappen laat ik wensouders onder meer ontdekken hoe ze de interactie met hun omgeving best aanpakken. Wie interesse heeft in dit begeleidingstraject, kan een gratis en geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen.

Vond je dit een fijn artikel en wil je mijn artikels voortaan graag 2-wekelijks rechtstreeks in je mailbox krijgen? Meld je dan gerust even aan.

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

Meld je hier aan om mijn artikels 2-wekelijks in je mailbox te krijgen.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

GASTBLOG: De weg naar een wonder in 5 gedichten….
Ik ben Ellen, ik hou van creatief bezig zijn met mijn naaimachine, gedichten schrijven en salsa dansen. Ik heb een...
Lees meer...
IVF/ IUI: wel of niet vertellen op je werk?
Breng ik mijn baas en collega's  op de hoogte van mijn vruchtbaarheidsbehandelingen (IVF of IUI)  of net niet? Wettelijk gezien...
Lees meer...
Jaloers op zwangere buiken… Normaal! En toegelaten!
"Wij hebben supergoei nieuws!", roepen bevriende koppels aanvankelijk met een brede glimlach. Je voelt je hart instant paniekerig overslaan. Nog...
Lees meer...