Jouw directe omgeving: goede luisteraars of niet?Jouw directe omgeving: goede luisteraars of niet?

Op het einde van een vrijblijvend kennismakingsgesprek zei iemand onlangs tegen me dat ze mijn begeleidingstraject heel interessant vond, maar anderzijds: “Ik ga misschien toch nog eens eerst gewoon proberen te babbelen tegen mijn zus hierover. Of ik ga wel eens een avondje uithuilen bij mijn moeder, die heeft toch tijd genoeg om naar mij te luisteren.” (Wellicht dacht ze er ook nog bij: “En dat kost mij niks.” 😉 )

Anderzijds hoor ik klanten die teleurgesteld zijn in de luisterskills van hun directe omgeving als het over hun fertiliteitstraject gaat.

Het is belangrijk dat er in jouw fertiliteitstraject naar jou geluisterd wordt. Beluisterd worden geeft jou erkenning en waardering van je gevoelens. Als iemand écht naar je luistert, voel je je begrepen en het helpt je om te ontdekken wat je allemaal voelt.

Maar luisteren, écht luisteren, is niet makkelijk. Véél moeilijker dan het op het eerste zicht lijkt in elk geval. Het vraagt bijvoorbeeld heel wat empathie, concentratie en oprechte interesse om écht te luisteren.

 

ivf luisterenen

 

 

 

De aard van de relatie tussen spreker en luisteraar beïnvloedt bovendien in grote mate het luisteren. Hoe dichter de mensen bij je staan- denk bijvoorbeeld aan je partner, een ouder, een broer/zus, …- hoe moeilijker jij het beluisterd worden misschien zal ervaren. Dat klinkt gek, maar vaak is het zo. Je hebt het zelf misschien ook al ondervonden.

Wat maakt dat jij dan mogelijk soms het gevoel hebt dat mensen in jouw onmiddellijke omgeving niet echt naar jou luisteren als jij je hart uitstort over jouw negatieve zwangerschapstest, de minder hoopvolle resultaten van je vruchtbaarheidsonderzoeken, je prille zwangerschapsverlies….?  Ik som enkele mogelijke redenen op.

1. Emotionele betrokkenheid

Onderschat niet in welke mate jouw directe omgeving emotioneel betrokken is bij jouw fertiliteitsperikelen. Wat jou verdriet doet, doet hen ook verdriet. Bovendien zijn zij heel rechtstreeks betrokken partij: jouw partner is ook wenspapa/wensmama, jouw ouders zijn ook wensgrootouders, jouw broer/zus zou het zo fijn vinden om oom/tante/peter/meter te worden…

Let op, hiermee wil ik je geen druk op je schouders laden of je schuldgevoel aanwakkeren, hoegenaamd niet (‘schuld’ is totaal aan de orde in dit verhaal!!). Ik wil hiermee alleen zeggen: het verdriet rond een nog onvervulde kinderwens strekt zich uit over verschillende generaties en familiebanden heen.

Hierdoor kunnen hun reacties op hetgeen jij vertelt emotioneel worden. Mogelijks wel over-emotioneel. Het luisteren kan als het ware ‘geblokeerd’ worden door de emoties die jouw verhaal oproepen bij hen. Vergelijk het met de draad van een telefoon doorknippen: door de emoties ontstaat er ruis en hoort men niet meer voluit wat jij nou precies allemaal zegt.

2. Confrontaties vermijden

Een gevoelig onderwerp bespreken met iemand waarmee je heel close bent, kan tot spanning leiden. Immers, jullie willen harde confrontaties vermijden. Want je kan nadien per definitie niet zo makkelijk afstand nemen van elkaar. Die spanning kan ook weer tot ruis leiden bij het luisteren.

In een gesprek met je partner kan dit bijvoorbeeld het geval zijn. Zo had een klant tijdens haar begeleidingstraject bij mij een ‘communicatieplan’ gemaakt, waarin ze voor zichzelf had uitgestippeld wat ze allemaal tegen wie wilde vertellen over haar fertiliteitstraject, wat haar verwachtingen waren van wie, hoe ze dat ging aanpakken enz. Haar partner kwam angstvallig helemaal op het einde aan bod. Want bij een gesprek met hem had ze te veel te verliezen, vond ze. En ze kon niet zo makkelijk afstand van hem nemen dan van haar vriendinnen en collega’s. My point exactly.

3. Hoge verwachtingen

Van iemand waarmee je een hele nauwe band hebt, verwacht je heel veel begrip en medeleven. Je legt op het vlak van beluisterd worden de lat wellicht onbewust hoger voor hen. En je ervaart het al snel als pijnlijk als zij niet luisteren op een manier die voldoet aan jouw hoge verwachtingen.

4. Troosten/ minimaliseren

Diegenen met wie jij close bent, willen helemaal niet dat jij verdriet hebt. Jouw verdriet maakt hén ook verdrietig. En dus schieten ze mogelijk al gauw in de troost-/minimaliseer-modus. In dat geval onderbreken ze jouw verhaal met “het-komt-wel-in-orde-je-hebt- nog-tijd-je-bent-nog-jong-je-kan-nog-altijd-adopteren-…”Maar terwijl ze dat doen, zijn ze eigenlijk gestopt met luisteren. Luisteren geeft jou erkenning van je gevoelens. Troosten en minimaliseren niet. Een wereld van verschil dus.

5. Advies geven

Zeker in een relatie zoals ouder-kind en oudere-jonger broer/zus bestaat de neiging om advies te geven. Te midden van jouw verhaal komen ze op de proppen met “je-moet-eens-naar-dokter-Dinges-gaan-je-kan-Huppeldepup-supplementen-nemen-je-moet-wat-meer-ontspannen-…” En terwijl ze dat doen…zijn ze gestopt met luisteren.

 

Natuurlijk zal ik jou tijdens mijn begeleidingstrajecten dat zo belangrijke luisterend oor bieden. Maar ik zal jou ook bij jezelf laten ontdekken hoe en bij wie je dat luisterend oor in je omgeving kan afdwingen, hoe je ook op dat punt het roer in handen kan nemen. Wat dat kan, echt!

Bovendien vind ik het belangrijk om veel méér dan een luisterend oor te bieden aan jou. Natuurlijk zal ik écht naar je luisteren, zo belangrijk. Maar je betaalt mij niet zomaar alleen om naar jou te luisteren. Dat zou ik echt niet genoeg “value for money” vinden. Luisteren is ongelooflijk cruciaal en waardevol, maar toch verandert het de zaken meestal niet fundamenteel, daar is méér voor nodig. Mijn begeleidingstrajecten leveren jouw inzichten op. Ik doe jouw dingen over jezelf ontdekken, die je niet wist, of waar je niet bij stilstond. En waar je verder mee geraakt, waar je stappen vooruit kan mee zetten. Of zoals een klant het onlangs bijvoorbeeld omschreef op het einde van haar begeleidingstraject bij mij: “Je gaf me inzichten over zaken waarvan ik niet wist dat dié mij tegenhielden. Kleine zaken met grote invloed.”

Mijn luisterend oor, en meer dan dat, staat ook tot jouw ‘beschikking’ in het vrijblijvende kennismakingsgesprek, waar ik je graag voor uitnodig.

Wil je mijn volgende artikel ook graag rechtstreeks in je mailbox? Dat kan via onderstaande link. Je krijgt er het doe-boek “Haal zo veel méér uit de communicatie met je artsen- Een verfrissende kijk op de medische gesprekken doorheen je fertiliteitstraject” als nuttige bonus bovenop!

 

Meld je hier aan en krijg 2-wekelijks mijn artikels in je mailbox.

 

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

Wat staat er in jouw kinderwens- actieplan?
Een actieplan... Dat is waar we elke sessie bij De Fertiliteitsmentor mee afsluiten. Wat neem jij mee uit ons gesprek...
Lees meer...
Een nog onvervulde kinderwens in je omgeving: 7 NO GO’s!!
Voor de verandering richt ik mij in deze blogpost niet in de eerste plaats tot wensouders (alhoewel ze natuurlijk ook...
Lees meer...
Welke mega-belangrijke tips geven jullie aan jullie omgeving?
Laat ik ineens met de deur in huis vallen met een aantal quotes die ik doorheen de laatste maanden hoorde...
Lees meer...