Kan je me eens wat tips geven, Viki?Kan je me eens wat tips geven, Viki?

Empowermentor of goeroe?

fertiliteit mentor

Onlangs had ik een boeiende discussie met een groep coaches/ therapeuten/ consulenten. Nou ja, discussie… het is niet dat we een onenigheid hadden of zo, het was eerder een ‘denkoefening’. De vraag die het onderwerp was van die denkoefening was: “Ben jij een ’empowermentor’, dan wel een ‘goeroe’? ”

Wat zijn dat voor beesten, empowermentoren en goeroes? Wat zijn de verschillen? En vooral: wat heb jij als wensouder in godsnaam aan dit soort info van mijnentwege? En nog: wat heeft dat nou met de titel van dit artikel te maken? Geduld, het wordt sebiet allemaal duidelijk.;-)

De essentie voor jou is dat empowermentoren en goeroes twee verschillende types begeleiders zijn. Ze hebben een andere uitgangshouding en ze pakken het bijgevolg anders aan. En het is nu eenmaal super belangrijk dat jij een begeleider vindt waarmee jij matcht!

Een empowermentor is iemand die jou versterkt (’empowert’) en aanzet tot het nemen van stappen vooruit. De uitgangshouding van de empowermentor is: “JIJ (de klant) weet hoe het moet, doe het op de manier die bij jou past, we zoeken samen naar die manier.”

Een goeroe helpt jou ook vooruit, maar de uitgangshouding van de goeroe is anders: “IK (de begeleider) weet hoe het moet, doe het op mijn manier.”

Het is natuurlijk niet altijd zwart-wit. Een begeleider kan een mix van beide types zijn.

Ik voel bij mezelf dat ik de term ‘goeroe’ een beetje creepy vind. Dan denk is spontaan aan één of andere dwaas die tegen een bomvolle zaal staat te roepen wat ze moeten doen. En toehoorders die dit slikken als koek. Natuurlijk is dit beeld veel te ongenuanceerd. Goeroes komen meestal niet voor onder die vorm en kunnen echt waardevolle methodes hebben, die veel meerwaarde hebben voor jou. Maar toch voel ik: dit ben ik niet als begeleider. Of misschien wel, maar dan voor een aantal percentjes. Daar kom is sebiet op terug.

Bij de empowermentor voel ik: jep, daar herken ik veel van mezelf in. Ik ga samen met jou kijken wat jou allemaal dwars zit in jouw fertiliteitstraject en hoe dat komt. Ik leer jou op die manier dingen ontdekken over jezelf, waarmee je stappen kunt zetten. Dat zijn niet de stappen die bij MIJ passen, het zijn de stappen die bij JOU passen. Want daar ga jij het verst mee geraken.

 

Visie

Ik heb natuurlijk wel mijn eigen uitgesproken visie over het begeleiden van jou als wensouder.

  • Allereerst vind ik het doodnormaal dat jij als wensouder in een emotioneel loodzwaar proces zoals een fertiliteitstraject een steuntje in de rug krijgt. Daar mag geen enkel stigma, taboe of schaamte mee gemoeid zijn. Jij verdient dat gewoon. Ik zie mijn begeleiding als een  vorm van zelfzorg, zoals een zalig warm bad met veel schuim, een lekkere gezonde maaltijd of een ontspannend avondje uit dat ook zijn. Niet meer, niet minder. Punt aan de lijn.
  • Ook ben ik van mening  dat jij als wensouder het roer van je fertiliteitstraject als proces in eigen handen moet nemen. Dat weet je intussen misschien al, maar ik herhaal het toch weer even omdat ik het zo fundamenteel vind. Ga op een actieve manier om met die verdomde stress van dit fertiliteitstraject. Onderschat verder niet hoeveel impact je zelf hebt op de manier dat jouw omgeving met je omgaat in dit verband en doe daar wat mee. Besef dat jij altijd diegene bent die finaal alle keuzes maakt in dit proces.  Negeer ook de impact niet van verschillende vormen van rouw en verlies tijdens je fertiliteitstraject, want dat kan je emotioneel doen wankelen. En laat je zelfbeeld vooral niet onderuit halen, want jij bent zoveel meer dan de wensouder die nog geen kind heeft.
  • Tenslotte is mijn begeleiding actiegericht. Ik houd niet van gepraat dat tot niks leidt. Ik praat en doe dingen met jou, maar de essentie daarvan is voor mij dat je iets DOET met de dingen die je daardoor ontdekt. Na elke sessie samenwerken, hoop ik dat jij een stapje vooruit gaat nemen. Daar doen we het samen voor.

Die visie bepaalt de manier waarop ik werk, ze is de basis voor mijn stappenprogramma. Dus hierin schuilen waarschijnlijk toch wel een aantal percentjes ‘goeroe-gehalte’.Maar boven alles ben JIJ de basis van jouw begeleiding. JIJ bent uniek en de stappen die JOU vooruit helpen in jouw fertiliteitstraject zijn dat ook!!

 

Tips?

En zo kom ik eindelijk tot de titel van dit artikel (je zat het al te denken hé: waar blijft ze er nu mee? 😉 ) Als ik tijdens een gratis kennismakingsgesprek vraag wat een goed  resultaat zou zijn van het begeleidingstraject, krijg ik heel vaak als één van de antwoorden: “Jij hebt zelf een fertiliteitstraject meegemaakt, Viki. Dus ik hoop dat jij mij gewoon wat tips kan geven.”  Maar zo eenvoudig is het niet.  Mocht ik- ‘Viki Nu’, mama van 2 kinderen na een lang fertiliteitstraject-  tips moeten geven aan mezelf- ‘Viki Toen’, wensmama die aan het begin van haar fertiliteitstraject staat- dan zou ik perfect weten wat zeggen. Maar de clou is dat deze tips aan mezelf misschien helemaal niet de belangrijkste tips aan JOU zijn. Want ook al hebben wij minstens één belangrijk ding gemeen (een fertiliteitstraject), we zijn ongetwijfeld ook op heel wat punten verschillend.

Bovendien gaat het in mijn begeleidingstraject niet in de eerste plaats om het geven van tips. Het gaat om veel meer dan dat. Het gaat vooral om het triggeren van verandering bij jou, verandering die fundamenteel genoeg is om jou echt sterker te doen staan, waardoor je overeind blijft in je fertiliteitstraject of bewust voor andere opties kan kiezen.

Maaaaarrrr… omdat het mij als zo vaak gevraagd is…zet ik ze hieronder kort op een rijtje: de belangrijkste tips die ‘Viki Nu’ zou geven aan ‘Viki Toen’. Oordeel zelf wat je ervan vindt. Maar neem ze niet te klakkeloos over, want…ik ben geen goeroe 😉 En… het zijn MAAR tips. Tips brengen ons meestal niet dichter bij echte verandering. En in verandering ligt de sleutel naar vooruitgang!

 

Tip nr. 1 aan mezelf: Praat, praat, praat!

Zwijg niet langer omdat je onvervulde kinderwens je ego onderuit haalt en je sociaal een minderwaardigheidsgevoel geeft. Want dat wankelende ego en dat minderwaardigheidsgevoel zijn alleen maar hinderende gedachten, die helemaal niet kloppen.

Vertel je verhaal niet aan iedereen want daarvoor vind jij dit onderwerp veel te privé en bovendien kan je niet van iedereen even veel steun verwachten. Kies wel heel bewust en selectief een 3-tal vertrouwenspersonen uit je omgeving, stel hen aan als klankbord en klets regelmatig eens heel open met hen over wat je allemaal bezig houdt. Neem niet (alleen) de mensen die het dichtst bij je staan, want zij zijn emotioneel zelf te erg betrokken. Neem (ook) wat mensen die iets verder van je staan als vertrouweling. Dikwijls zijn mensen die zelf vrij extravert zijn over hun emoties een goede keuze, zij vinden het normaal en voelen zich er comfortabel bij dat jij het ook doet.

En oh ja, een paar sessies bij een goede kinderwenscoach zou natuurlijk ook geen slecht idee zijn. 😉 Want praten met iemand uit je omgeving lucht wel op- op zich heel waardevol- maar het leidt niet echt tot verandering.

Tip nr. 2 aan mezelf: Steek je kop niet in het zand!

Wees je bewust van al die dingen die je doet, om jezelf weer wat (valse) hoop te geven en de wanhoop en het verdriet op een veilige afstand te houden. En vraag jezelf af of het je echt zal brengen wat je wil.

Als ik nu even een lange pauze inlas, kan ik ontspannen en word ik misschien daarna wel zwanger… Echt??… Bedenkt vooral dat met de tijd ook je zwangerschapskansen verminderen:  time is eggs…

Als ik naar de allerbeste acupuncturist rijd, levert mij dat relaxatie en bijgevolg hogere zwangerschapskansen op…Echt?? … Rap, rap, na je werk kilometers door de file gaan rijden richting de zoveelste complementaire ondersteuning, en dat elke week en maanden en maanden lang, brengt je geen meter dichter bij relaxatie. In tegendeel zelfs. Begin liever bij het begin. Eet gezond. Ga eens een toereke lopen in het park achter de hoek of ga een paar baantjes zwemmen in het zwembad achter de andere hoek. Ga desnoods met iemand praten of zoek een duidelijk afgelijnd (=geen eindeloos aantal sessies) begeleidingstraject dat bij je past (zie nr. 1). Leg de lat niet te hoog voor jezelf.

Tip nr. 3  aan mezelf: Laat altijd alles gevoelsmatig kloppen!

Wat je ook doet in je fertiliteitstraject, zorg er altijd voor dat JIJ je er goed bij VOELT.  Ga op je buikgevoel af. Voél je wel echt op je gemak en geholpen bij die fertiliteitskliniek of -arts? Voél je wel echt goed bij de opties die vanuit medisch standpunt worden voorgesteld? Durf jezelf af te vragen wat er wringt. Durf voor jezelf toegeven als iets niet goed voelt. Keer desnoods resoluut je kar en ga iets anders doen wat wel goed voelt. Laat altijd alles gevoelsmatig kloppen. Omring jezelf ook zo veel mogelijk met mensen die je een goed gevoel geven. Onderschat het belang daarvan niet.

 

Denk je dat mijn begeleiding inderdaad wel eens een match voor jou zou kunnen zijn? Ook hier geldt dat het gevoelsmatig moet kloppen voor jou. Daarom vind ik het zo belangrijk om je een gratis kennismakingsgesprek aan te bieden, waarin je dat kan nagaan. Geef mij gerust even een seintje en we plannen op korte termijn een gesprek in.

Wil je mijn inspiratiemail met artikel graag om de 2 weken in je mailbox? Meld je dan gerust aan! Je krijgt dan ook meteen een nuttig doe-boekje doorgestuurd: “Haal zo veel méér uit de communicatie met je artsen- Een verfrissende kijk op de medische gesprekken doorheen je fertiliteitstraject.”

 

Meld je hier aan om het gratis doe-boekje en de 2-wekelijkse inspiratiemails te ontvangen.

 

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

 

 

 

Deel dit bericht:

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

Wat staat er in jouw kinderwens- actieplan?
Een actieplan... Dat is waar we elke sessie bij De Fertiliteitsmentor mee afsluiten. Wat neem jij mee uit ons gesprek...
Lees meer...
Jouw directe omgeving: goede luisteraars of niet?
Op het einde van een vrijblijvend kennismakingsgesprek zei iemand onlangs tegen me dat ze mijn begeleidingstraject heel interessant vond, maar...
Lees meer...
Nee, ik ben geen psycholoog.
De roze olifant Ik kom wel eens bij fertiliteitsartsen, gynaecologen, huisartsen...Niet dat ik zelf nog reproductieve ambities heb. Maar ik...
Lees meer...