Met welke ‘strategie’ verhoog jij je slaagkansen?Met welke ‘strategie’ verhoog jij je slaagkansen?

Piekermonstertjes versus duidelijkheid

“Ik ga er nog eens efkes over nadenken, Viki. Want ik ben ook juist met fertiliteitsyoga begonnen. Want misschien moet ik ook maar eens fertiliteitsmassage proberen. Want ik weet eigenlijk niet meer zo goed voor welke soort extra begeleiding ik best kies. Snap je?” Ik aanhoor ze soms in onze kennismakingsgesprekken: de piekermonsters die jullie hoofden teisteren. En ja, ik snap het. Ik snap wat jullie piekermonsters eigenlijk zeggen. Vrij vertaald betekent het: “Allemaal goed en wel dat begeleidingstraject van jou, Viki. Klinkt goed. Maarrrrrrrr…. z-w-a-n-g-e-r  w-o-r-d  i-k   e-r  n-i-e-t  v-a-n !” Dat betekent het. Ik herken het maar al te goed uit mijn eigen fertiliteitstraject: de absoluuuute focus op de kansen op een kind.

What can I say? Natuurlijk word je van mijn begeleidingstraject op zich niet zwanger. Dat zou pas straf zijn. 😉 Word je zwanger van die andere begeleidingsvormen? Van yoga of massage of…? Wel, ik voel mij in essentie niet de juiste persoon om op die vraag te antwoorden. Omdat het een bewuste keuze van mij is om mij niet te gaan verdiepen in dit soort begeleidingsvormen, dat laat ik aan anderen over. Ik ga dus enkel oordelen over mijn eigen begeleidingstrajecten en daarbij is het zeker: je wordt er niet meteen zwanger van. Dat is dus duidelijk. Ik houd wel van duidelijkheid.

“Nou Viki, jammer dan, want boven alles wil ik natuurlijk een kind. En dus wil ik vooral mijn slaagkansen verhogen. Dat is mijn prioriteit nr. 1. Daar wil ik in investeren. Al de rest interesseert mij maar matig.” Daar zijn jullie piekermonsters weer. En dus ga ik jullie nu uitleggen waarom mijn begeleidingstraject ook in de kwestie ‘slaagkansen’ wel degelijk van belang is. Van groot belang zelfs! Verwacht geen complexe verklaring. Het is eigenlijk heel simpel. Ik houd wel van simpel.

 

Slaagkansen die op peil blijven doorheen 6 IVF-cycli (!)

In België krijgen jullie als wensouders tot nader order de labokosten van 6 Ivf-behandelingen terugbetaald; voor de medicatiekosten krijgen jullie doorheen die 6 cycli een aanzienlijk forfait terugbetaald (mits voldaan aan bepaalde wettelijke criteria m.b.t. leeftijd en aantal terug te plaatsen embryo’s). Bevoorrechte luxebeestjes zijn we op dat vlak best in België!

Meer goed nieuws is dat jullie slaagkansen doorheen die 6 IVF-cycli statistisch gezien op hetzelfde niveau blijven. Ja, echt! Dat blijkt uit de meest recente Belgische statistieken. Het gaat hier over gemiddelden over de verschillende fertiliteitscentra. (bron: BELRAP) :

 • In de leeftijdscategorie tot 36 jaar is het slaagpercentage van de 1ste IVF-cyclus gemiddeld 33,50%, voor de 2de IVF-cyclus 35,10%, voor de 3de t/m 6de cyclus 33,50%.
 • In de leeftijdscategorie vanaf 36 jaar is het slaagpercentage van de 1ste IVF-cyclus gemiddeld 28,40%, voor de 2de cyclus 26,60%, voor de 3de t/m 6de cyclus 29,0%
 • Pas vanaf de 7de cyclus beginnen we statistisch een kleine daling van de slaagkansen te zien. In de leeftijdscategorie tot 36 jaar gaat het dan gemiddeld om 29,50 %, in de leeftijdscategorie vanaf 36 jaar is het gemiddelde slaagcijfer dan nog 23%. M.a.w. pas als het na de 6de cyclus niet gelukt is, beginnen jullie slaagkansen statistisch af te nemen.

Trouwens, dat die cijfers gelijkaardig blijven doorheen de 6 cycli is bij nader inzien niet zoooo verrassend, als je bedenkt dat een “normaal vruchtbaar” (niet zo’n fijn begrip vind ik, als “niet normaal vruchtbaar” wezen, zelf, maar soit…) koppel ook best 6 maanden kan nodig hebben vooraleer ze een positieve zwangerschapstest in hun handen houden. Zonder dat er iets “mis” (…) is.

De vaststelling dat jullie slaagkansen doorheen die 6 cycli wel degelijk op peil blijven, is in 2003 trouwens de achterliggende reden geweest om wel degelijk 6 IVF-behandelingen te gaan terugbetalen. Klinkt allemaal logisch, toch?

 

Waarom we dan toch vaak afhaken (!)

Uit dezelfde Belgische statistieken valt nog een andere héél belangrijke conclusie te trekken! Namelijk: we haken geleidelijk af naarmate het aantal behandelingscyclussen oploopt!!

 • Het aantal 1ste IVF-cyli op jaarbasis bedroeg volgens de Belgische statistieken 4311.
 • Bij de 2de IVF-cycli waren dat er nog 2410.
 • Bij de totaliteit van alle 3de t/m 6de cycli samen waren dat er nog 2741.

Waar is die dalende trend aan te wijten? Het financiële plaatje is meestal niét de aanleiding om te stoppen, gezien de wettelijke regeling over de terugbetaling van de labokosten en een belangrijk deel van de medicatiekosten gedurende de eerste 6 behandelingen. Dit dalende aantal heeft natuurlijk deels te maken met het feit dat er al meer kans bestaat dat één van de voorgaande behandelingen lukte. Maaaaarrrr- en hier komt de kat op de koord-  het wordt zeker voor een belangrijk deel mee veroorzaakt door de emotionele druk die alsmaar groter wordt en de veerkracht die opgeraakt!

Verschillende wetenschappelijke publicaties, uit verschillende landen, bevestigen dat een zeer aanzienlijk deel van wensouders zoals jullie uit eigen beweging afhaakt van een fertiliteitstraject. Dit wil zeggen: er wordt zélf beslist om ermee te stoppen, terwijl er nog géén sprake is van:

 • een zwangerschap
 • weigeren of afraden van verdere behandelingen door artsen
 • zelf moeten betalen van de behandelingen

Opmerkelijk, toch! Dus wat zeggen die internationale studies dan precies?

 • In een Zweeds studie kregen ongeveer 1000 koppels 3 IVF-behandelingen volledig terugbetaald aangeboden. De “drop-out-rate” (percentage dat afhaakt) was opvallend hoog: maar liefst 65% (!) van de koppels doorliep niet de volledige reeks van 3 vergoede behandelingen, ondanks het feit dat die niet resulteerden in een geboorte. De studie concludeerde: “…many couples simply cannot bear to complete three cycles.” (bron: Olivius K, Friden B, Lundin K, Bergh C ‘Cumulative probabilty of live birth after three IVF/ICSI cycles’ )
 • Een Australische studie leverde vergelijkbare resultaten. Hierbij werden 6 IVF-cycli volledig vergoed. Het gemiddelde aantal opgestarte cycli was slechts 3,1, ongeacht of die hadden geresulteerd in een geboorte. Als meer voorkomende redenen voor “drop-out” worden in de studie vermeld: “I had enough” (66%), “Emotional Cost’ (64%) en “Could not cope with more treatment” (42%). (bron: Hammarberg K, Hastbury J, Baker HWG ‘Women’s experience of IVF: a follow-up study’)
 • In een andere Zweedse studie werden de redenen van “IVF-drop-out” actief onderzocht. 288 koppels deden hier aan mee. Allemaal hadden ze één ding gemeen: ze stopten met IVF-behandelingen, nog voor hun quota van terugbetaalde behandelingen op was  en nog voor er een geboorte plaats vond. De belangrijkste reden op te stoppen bleek uit de studie overduidelijk…  “psychological burden”. (bron: Olivius K, Friden B, Borg G, Bergh C ‘Why do couples discontinue IVF treatment? A cohort study’)

Uit al deze studies blijkt dat méér dan de hélft van wensouders zoals jullie afhaakt, nog voor hun terugbetaalde pogingen op zijn of ze een kind kregen. De belangrijkste drijfveer om de handdoek in de ring te gooien is met vlag en wimpel de psychologisch druk.

IVF veerkracht

 

Moraal van het verhaal

Wil je de slaagkansen van je fertiliteitstraject verhogen? Haak dan in de eerste plaats niet vroegtijdig af!  Volhouden na een aantal mislukte pogingen blijft wel dégelijk zinvol. Maar wat wil het toeval nu? De neiging om vroegtijdig af te haken bestaat nét wél! Volkomen begrijpelijk uiteraard, het is ook gewoon een mentaal zwaar proces, ik zal de laatste zijn om dat te ontkennen. Maar desalnietemin wel jammer. Jammer omdat je hierdoor waarschijnlijk kansen laat liggen.

Bedenk dat jullie fertiliteitstraject een “short run” kan zijn. Maar het kan even goed de “10 miles” worden. Of een halve marathon. Of een marathon. Maar hoe dan ook, jullie kunnen maar beter voldoende veerkracht en sterkte opbouwen om over de eindmeet te geraken!

Een fertiliteitstraject emotioneel volhouden… Dat doe je door op een gepaste manier om te gaan met de langdurige stress, door een sterk ondersteunend netwerk op te bouwen, door de keuzes te maken die goed voelen, door verlieservaringen binnen je fertiliteitstraject een plek te geven en door goed voor jezelf te zorgen en veerkracht op te bouwen door je horizon breed genoeg te houden.

Maar anderzijds. Wees eerlijk met jezelf als dit IVF-traject echt niet (meer) goed voelt voor jou. Ga niet blindelings door onder druk van je medische of sociale omgeving. Durf alternatieven te overwegen die misschien beter bij jou passen. Het is jouw verhaal. Creëer het en wees er fier op!

 

Nog even dit… IUI

Als ik in dit artikel enkel spreek over IVF en niet over IUI (inseminatie), dan is dat omdat er geen statistieken over slaagkansen en aantal behandelingen, gedifferentieerd naar randorde van de cyclus, zijn over IUI. De wetenschappelijke publicaties naar waar ik verwijs, gaan ook enkel over IVF, niet over IUI.  Ik wil de emotionele druk van IUI hiermee natuuruuuurlijk zeker niet minimaliseren. Dezelfde conclusies als hierboven gelden voor mijn part even goed voor jullie die bezig zijn met IUI-behandelingen!

 

Mijn individuele basisbegeleidingstraject ‘In 5 stappen naar meer controle’  is erop gericht dat jij de nodige veerkracht opbouwt om te kunnen blijven omgaan met je fertiliteitstraject. Het laat je ontdekken welke facetten van het hele proces je wél onder controle hebt en hoe je hierin kan bijsturen. Het besteedt ook aandacht aan het maken van keuzes, wat ook bijvoorbeeld zou kunnen betekenen dat jij eventuele andere pistes wil bekijken, buiten je fertiliteitstraject om. Ik pleit in dit artikel, voor alle duidelijkheid, er namelijk niet voor om kost wat kost, blindelings door te gaan met vruchtbaarheidsbehandelingen, zonder rekening te houden met wat je gevoel je zegt of zonder af en toe je pad bij te stellen. Ik zeg wel dat het opbouwen van jouw mentale veerkracht een ongelooflijk belangrijk onderdeel is van het optimaliseren van je slaagkansen.

Heb jij interesse in mijn individuele begeleidingstraject? Vraag dan een gratis, volledig vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We bekijken daarin hoe we, helemaal op maat van jouw verhaal, kunnen samenwerken! Zodat jij dit fertiliteitstraject volhoudt. Of de meest passende alternatieven durft kiezen.

Heeft dit artikel je geboeid en wil je mijn artikels voortaan graag 2-wekelijks rechtstreeks in je mailbox? Meld je dan gerust even aan.

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

Meld je hier aan en ontvang mijn artikels 2-wekelijks in je mailbox.

 

 

 

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

Welke géniale les kan jij leren van Archimedes?
  EUREKA! Dat is de gevleugelde uitspraak van de oud-Griekse wetenschapper Archimedes op het moment dat hij- al zittend in...
Lees meer...
Verdubbelde IVF- slaagkansen dankzij de Cliniclowns! Wérkelijk?
De Cliniclowns zorgen voor opmerkelijk hogere slaagkansen bij een IVF-behandeling! Dat blijkt uit- jawel- wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek dateert al...
Lees meer...
Wat staat er in jouw kinderwens- actieplan?
Een actieplan... Dat is waar we elke sessie bij De Fertiliteitsmentor mee afsluiten. Wat neem jij mee uit ons gesprek...
Lees meer...