Verandering doorheen jouw fertiliteitstraject: 5 dingen die je moet wetenVerandering doorheen jouw fertiliteitstraject: 5 dingen die je moet weten

De kans is groot dat jij op zoek bent naar een manier om een stukje verandering te brengen in jouw fertiliteitstraject.  Want je wil voor jezelf de allerbeste kansen creëren in dit proces.  Dus misschien wil jij je stress beter kunnen beheersen. En/ of wil je beter kunnen communiceren met je partner over jullie kinderwens. En/of wil je in staat zijn om voluit te kunnen kiezen voor een nieuw perspectief …  Of nog wat anders. Dit zijn de zaken waarmee je op een bepaald moment misschien bij mij komt aankloppen.

Er zijn 5 cruciale dingen die je moeten weten over verandering (bijvoorbeeld) tijdens je fertiliteitstraject.

  1. Verandering is een proces, geen quick fix.

Ok, je wil dus verandering in je fertiliteitstraject. En liefst snél. Bij voorkeur heel snel, als dat effe zou kunnen. Want je geduld is verdomme stilaan (of al lang …) op. Hoe lang zit je nou al in die ellende? Je hebt er schoon genoeg van. Laat die verandering maar komen.

Ik begrijp je drang volkomen. Maar helaas, verandering is geen quick fix. Het is een proces. Het is eerder een lange afstandsloop, dan een sprintje. Het vereist wat tijd. In het proces zitten hoogstwaarschijnlijk ook ups en downs. Verandering gaat zelden in één rechte lijn bergop. Je komt zonder twijfel moeilijke punten tegen. Soms zal je wat weerstand voelen. En toch is het belangrijk om net dan niet te blijven steken, maar door te gaan.

proces

In mijn 1-1 begeleiding kies ik er onder meer om die reden voor om géén losse sessies meer te geven. Op één sessie bereikt je namelijk geen fundamentele verandering. Ik bied enkel nog een begeleidingstraject met meerdere, onlosmakelijke sessies aan. Die sessies doorlopen we samen tot op het einde. Mogelijk is er al eens een moeilijker stukje op onze weg, maar ook dan stoppen we niet (een risico dat wel degelijk bestaat bij losse sessies) en gaan we door tot het einde. Mijn begeleidingstraject maakt het proces concreet in 5 stappen. Ik ben ervan overtuigd dat elk van deze 5 stappen een belangrijk deel zijn van het proces naar verandering.

 

2. Verandering vraag commitment.

Verandering, persoonlijke groei komt niet vanzelf. Het is een proces (zie punt 1). En dus vraagt het  inzet, commitment.

Mijn keuze voor een begeleidingstraject boven losse sessies heeft ook héél véél te maken met dit vereiste commitment. Ik verklaar mij nader.

Stel je situatie 1 voor. Je kiest voor een losse begeleidingsessie (puur hypothetisch dus want- effe testen of je aandachtig aan het lezen bent 😉 – ik bied ze niet meer aan). Je denkt: “Ik  zie wel wat het wordt. Bereik ik niet meteen resultaat, dan is er geen been gebroken. Ik kan na een sessie immers gerust weer uitstappen. Lekker vrijblijvend. En wordt het even wat moeilijker, dan kan ik gerust stoppen.”

Stel je nu situatie 2 voor. Je start aan een begeleidingstraject. Je engageert je dus meteen om een vast aantal sessies met mij te gaan samenwerken. Je denkt: “Best wel spannend. Ik investeer hier immers  tijd en geld in. No way back. Ook niet als het wat moeilijker wordt. Maar het zou zonde zijn als ik er nu niet het maximum zou uithalen.”

In welke van de beide situaties is het commitment 9 kansen op 10 het grootst? Inderdaad, in situatie 2. Ik heb dat ook heel erg duidelijk gemerkt in de praktijk. Toen ik startte, deed ik enkel losse sessies. Klanten maakten toen aan afspraak, belden die afspraak vaak weer af, of kwamen een keer langs, soms nog een keer , of nog een paar keer, of soms ook weer niet omdat ze bijvoorbeeld eerst weer eens even wat anders wilden proberen. Resultaat: we bereikten weinig resultaat. Al vrij snel heb ik resoluut beslist: dit gaan we niet meer doen, het moét anders. En het werd ook anders toen ik het begeleidingstraject invoerde. Het werd meteen een stuk minder vrijblijvend en ik voelde zo veel meer engagement. Tussen de sessies door deden mijn klanten wat met de inzichten uit de vorige sessie en ik voelde groei.

 

3. Verandering vraagt vertrouwen.

Ja maar Viki, ik moét mij dus ineens gaan engageren voor een vast aantal sessies?! En dat terwijl ik helemaal niet weet of die begeleiding wel zal werken voor mij. Wat als het niks verandert bij mij? Dan zit ik schoon vast aan die sessies.

Die twijfel is normaal. Belangrijk daarbij is dat je jezelf volgende vragen stelt: Wat brengt jou precies aan het twijfelen? Waar heb je nog niet het volle vertrouwen in?

… in mij?

… in mijn aanpak?

… in jezelf?

Heb je nog niet voldoende vertrouwen in mij of mijn aanpak? Ik begrijp dat. Tenslotte ken je me (nog) niet goed. Ik bied gelukkig een aantal zeer laagdrempelige mogelijkheden aan om mij, mijn stijl en aanpak wat beter te leren kennen en te checken of dat goed voelt. Schrijf je bijvoorbeeld alvast  om mijn 2- wekelijkse  artikels in je mailbox. Of volg een gratis webinar mee, ik geef er elke maand één. Of houd mijn website in de gaten voor de volgende workshop. Of vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

Heb je er onvoldoende vertrouwen in dat JIJ dit begeleidingstraject tot ‘een goed einde’ gaat brengen. Bedenk dan dat je niks “juist of fout” kan doen. Maar dat het vooral gaat om geduld (zie punt 1) en inzet (zie punt 2).

 

4. Verandering hoef je niet alléén te bereiken.

Ik vertelde het hier boven al. Op de weg naar verandering zal je soms wat weerstand voelen. Niet veranderen is bij nader inzien eigenlijk toch makkelijker, hoef je lekker niks voor te doen. En dus kan het bijzonder handig zijn dat iemand je doet nadenken en je wat zetjes geeft. In het ideale geval iemand waarmee je een vertrouwensband hebt, want dat werkt beter.

Uiteraard is dat mijn rol als coach. Door te werken in een trajectvorm hebben we de kans om een vertrouwensrelatie op te bouwen die dit versterkt.

 

5. Je kan zo veel meer veranderen dan je denkt.

Je wil zo graag zwanger worden, maar het gebeurt niet direct. En het meest frustrerende van allemaal is: je kan het niet veranderen, je hebt het niet zomaar te kiezen. Je zal er nooit volledig controle over krijgen. Maar in dit fertiliteitstraject is er zo veel dat jij wél kan veranderen.  Al de rest eigenlijk. Je hebt zo veel keuzes. Als dat geen goed nieuws is…

 

 

 

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

Wat is de meest gehoorde reden om niet voor wat extra begeleiding te kiezen?
"Ik start binnenkort weer met een nieuwe IVF- behandeling. Het wordt weer heel druk, vooral ook in combinatie met mijn...
Lees meer...
Kan je me eens wat tips geven, Viki?
Empowermentor of goeroe? Onlangs had ik een boeiende discussie met een groep coaches/ therapeuten/ consulenten. Nou ja, discussie... het is...
Lees meer...
“Zolang ik niet zwanger ben, kan ik mij toch gewoon niet beter voelen.”
Niet zwanger raken, terwijl je een vurige kinderwens hebt, doet veel met jou. Heel veel. Het kan je emotioneel doen...
Lees meer...