Verdubbelde IVF- slaagkansen dankzij de Cliniclowns! Wérkelijk?Verdubbelde IVF- slaagkansen dankzij de Cliniclowns! Wérkelijk?

De Cliniclowns zorgen voor opmerkelijk hogere slaagkansen bij een IVF-behandeling! Dat blijkt uit- jawel- wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek dateert al van enige tijd geleden. Toch wil ik er hier nog graag een woordje bij placeren. Omdat het mij nog altijd een beetje blij maakt. En tegelijkertijd een beetje in de war….

 

IVF cliniclowns

Het wetenschappelijke tijdschrift “Fertility and Sterility” van de ASMR (American Society for Reproductive Medicine) publiceerde in 2011 het artikel “The effect of medical clowning on pregnancy rates after in vitro fertilization and embryo transfer.” Met deze studie wilde men het effect van het optreden van een Cliniclown na een IVF embryotransfer op de zwangerschapscijfers onderzoeken. Humor als therapeutische tool dus.

De vrouwen in de interventiegroep kregen na een embryotransfer, terwijl ze uitrustten op een bed, het bezoek van een Cliniclown. Dat bezoekje duurde 12 tot 15 minuten. Het optreden omvatte “jokes, tricks and magic” en gebeurde op een één op één basis (in mensentaal: een privé-optreden). De clown was verkleed als “chef de cuisine”. Geen idee in hoeverre dat een doorslaggevend detail was. Ik dacht trouwens dat alle Cliniclowns gewoon als clown verkleed waren, maar soit…

De vrouwen in de controlegroep kregen dit optreden niet. Qua leeftijd, type fertiliteitsproblemen e.d.m. waren beide groepen vergelijkbaar.

De resultaten van het onderzoek waren opmerkelijk. In de interventiegroep werden 36, 4% van de vrouwen zwanger. In de controlegroep waren dat er maar 20, 2%.

Conclusie van het artikel: “Medical clowning as an adjunct tot IVF-ET may have a beneficial effect on pregnancy rates and deserves further investigation.”

W-e-r-k-e-l-i-j-k-? Zou het werkelijk zo simpel kunnen zijn? Klein kwartiertje entertainment door een clown (of als “chef de cuisine” verklede clown) en oepsakee… bijna twee keer zoveel kans op een zwangerschap?

En als dat dan werkelijk zo simpel zou zijn, waar blijft dan na al die jaren dat “further investigation”? For goodness sake…

En waarom zetten we dan- met ingang van vandaag, met andere woorden o-n-m-i-d-d-e-l-l-i-j-k – niet alle fertiliteitsartsen en -verpleegkundigen op de ganse aardbol een rode neus op? Geruite broek aan, gekke schoenen aan. Of chef de cuisine- tenue aan. Hopla. Bij wijze van bijkomend empirisch onderzoek. Als het geen invloed heeft op de zwangerschapskansen, dan hebben we toch eens goed gelachen, toch. Wie stemt nog VOOR?

Wat er ook van zijn, jouw mindset is sowieso een heel belangrijk aandachtspunt tijdens je fertiliteitstraject. Al was het maar omdat je dit zware traject anders gewoon niet volhoudt. Met die mindset help ik jou graag op weg. In 5 stappen laat ik je ontdekken hoe jij aan het roer van je fertiliteitstraject komt te staan en versterkt vooruit kan. (PS: Verwacht mij hierbij niet in clownskostuum. ) 

 

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

 

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *