IVF/ IUI: wel of niet vertellen op je werk?IVF/ IUI: wel of niet vertellen op je werk?

Breng ik mijn baas en collega’s  op de hoogte van mijn vruchtbaarheidsbehandelingen (IVF of IUI)  of net niet? Wettelijk gezien kan niemand je verplichten om het te vertellen. Zelfs als je op bepaalde momenten een ziektebriefje inlevert, hoef je juridisch de diagnose en de behandeling niet te vermelden. Hier speelt de algemene wetgeving rond ziekte en medisch geheim. De bal ligt dus in jouw kamp: vertel je het of niet? Een heel relevante vraag. De mate waarin je vruchtbaarheidsbehandelingen ingepast krijgt in je werksituatie en de ondersteuning die je al dan niet krijgt op je werk, bepalen immers in belangrijke mate mee hoe je je emotioneel voelt tijdens zo’n traject. Zo gestrest als een kip in een legbatterij (worst case scenario). Zo zen als een koalabeer op een tak eucalyptus (nope, helaas niet waarschijnlijk). Of ergens daar tussenin.

IVF. IUI. Werkgever vertellen?

Wie in deze blogpost een pasklaar antwoord verwacht, moet ik teleurstellen. Om de simpele reden dat ieder voor zichzelf een persoonlijk antwoord moet zoeken op die vraag. Maar ik maak het meteen ook weer een stukje goed. Door jullie een aantal mogelijke gedachten mee te geven, die kunnen helpen met de zoektocht naar een antwoord. Waar vind jij jezelf in terug?

 

 • “Ik heb het moeilijk met het idee om zo’n privaat en intiem onderwerp als vruchtbaarheidsbehandelingen te delen met mijn werksituatie. Dat voelt als tegenstrijdig.”
 • “Ik ken mijn collega’s en/of mijn baas: roddeltantes en roddelnonkels zijn het! Ik wil geen sappig geroddel achter mijn rug over dit onderwerp.
 • “De rest van de wereld begrijpt het toch allemaal niet.”
 • “Mijn baas/mijn collega gaat niet discreet zijn. Ik ben bang voor een vertrouwensbreuk.”
 • “Ik ben beschaamd over de vruchtbaarheidsbehandelingen. Als ik het openlijk vertel, voel ik mij een loser. Zo voélt het gewoon.”
 • “Ik wil echt niet speciaal behandeld worden op mijn werk. No way.”
 • “Ik heb veel flexibiliteit en vrijheid in mijn job: ik heb glijdende uren/ ik kan veel van thuis uit werken… Kortom, ik krijg het allemaal wel geregeld zonder dat ze het merken.”
 • “Als ik het niet vertel, dan gaan ze pas roddelen. Als ze begrijpen wat er aan de hand is, gaan ze wellicht meer begrip opbrengen.”
 •  “Ik heb nood aan sociale steun en begrip op mijn werk. Ik denk dat open zijn die steun zal vergroten.”
 • “Ik zou mij opgelucht voelen om het te vertellen op mijn werk.  Er zou een last van mijn schouders vallen als ik niet meer geheimzinnig hoefde te doen.”
 • “Ze gaan toch merken dat ik heel emotioneel ben tegenwoordig. Dan begrijpen ze tenminste waarom.”
 • “Ik heb weinig flexibiliteit in mijn werk: ik heb vaste uren (bv. ik werk in het onderwijs)/ ik werk in shiften… Het is echt quasi onmogelijk om het ongemerkt geregeld te krijgen.”
 • “Ik heb het emotioneel heel moeilijk omdat ik geconfronteerd word met baby’s/kinderen (bv. ik werk in de zorgsector of het onderwijs). Ik zou daar eens openlijk op mijn werk willen over praten. Misschien is er een (tijdelijke) oplossing qua werkverdeling.”
 • “Ik wil samen met mijn leidinggevende tijdig tot aangepaste werkafspraken proberen te komen. Ik wil mij zo proactief mogelijk opstellen. Dat zou een win-win zijn voor ons beiden.”
 • “‘Open zijn’ kan ook betekenen ‘selectief open zijn’. Niet iedereen hoeft het te weten, maar ik heb zeker een aantal collega’s aan wie ik het rustig en in alle vertrouwen kan vertellen.”

 

Deze kleine oefening toont het aan. Er zijn een hoop redenen te bedenken waarom je het niét zou vertellen op je werk. Maar er zijn ook veel redenen te bedenken waarom je het nét wel zou vertellen. Wat win jij erbij om over je vruchtbaarheidsbehandelingen te vertellen op je werk? En wat kost het jou? Wat win je erbij om je vruchtbaarheidsbehandelingen te verzwijgen op je werk? En wat kost het jou? Hoe is je relatie met je baas? En met je collega’s? Hoeveel wederzijds vertrouwen is er? Welke sfeer en bedrijfscultuur zijn er binnen de organisatie waar je werkt?…

Mijn getuigenis over hoe ik het zelf aanpakte op mijn werk tijdens mijn fertiliteitstraject, vind je in het boek “Zwanger worden” van professor Petra De Sutter. Maar veel belangrijker is: hoe pak JIJ het aan?

 

IVF. IUI. Werk

 

IVF. IUI. Werk.

 

Een interessante hulp om in gesprek te gaan met je werkgever over je fertiliteitstraject is de werkgeversbrochure van De Verdwaalde Ooievaar: “Vruchtbaarheidsbehandelingen optimaal integreren in de werksituatie: Een win-win voor werkgever en werknemer.”  Ik ben trots dat ik mijn integratieproef als kinderwensconsulent voor en in samenwerking met patiëntenvereniging De Verdwaalde Ooievaar kon herwerken tot deze brochure. De brochure toont je werkgever wat die heeft te winnen bij een constructieve houding in jouw fertiliteitstraject en reikt je werkgever ook tips aan hierover.

 

Mijn basisbegeleidingstraject “In 5 stappen naar meer controle” biedt je onder meer  handvaten om je professioneel leven en je fertiliteitstraject beter gecombineerd te krijgen: hoe ga je om met stress (onderdeel stap 1), hoe pak je het concreet aan in relatie tot je collega’s en leidinggevende (onderdeel stap 2), in hoeverre zet je je professioneel leven on hold in functie van je fertiliteitstraject en hoe is dat voor jou (onderdeel stap 5), enz.   Vraag gerust een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan als wat extra begeleiding je aanspreekt!

 

 

 

 

 

Vraag hier je gratis kennismakingsgesprek aan.

 

 

 

 

 

Deel dit bericht:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde Berichten

Unieke ontmoeting met Wouter Torfs!
Wat hebben schoenwinkels met vruchtbaarheidsbehandelingen te maken? Op het eerste zicht inderdaad bitter weinig. En toch zal ik bij het...
Lees meer...
Apetrots: hier is de brochure voor werkgevers!
"Je graad van relaxed zijn in een IUI- of IVF-traject, valt of staat met de houding van je werkgever." "Je...
Lees meer...